Na večer slavnostne predpremiere verjetno enega najbolj pričakovanih filmov leta, 50 odtenkov sive, je bilo vzdušje v ljubljanski Operi napeto. Obiskovalci, nekateri v večernih toaletah z dolgimi, rdečimi rokavicami, drugi v kavbojkah in majicah, so nestrpno pričakovali filmsko priredbo razvpite knjige britanske pisateljice E. L. James. »Režiserka Sam Taylor-Johnson je fenomenalna, proračun za snemanje ni bil problem, kemija med glavnima igralcema pa tudi obstaja, zato sem prepričana, da bom nad filmom navdušena,« je hitela razlagati 33-letna Damjana.

Ni bila edina. Trilogija knjig o mladi diplomantki Anastasii Steele (v filmu jo igra Dakota Johnson) in milijarderju Christianu Greyu (Jamie Dornan) je že kmalu po izidu prvega dela leta 2011 podirala rekorde. Po svetu so prodali več kot 100 milijonov izvodov (pri nas pa več kot 100.000 – in še se prodajajo), do danes je prevedena v 51 jezikov, samo uradni napovednik filma pa si je na spletu ogledalo 50 milijonov uporabnikov.

Knjige za razočarane gospodinje?

V založbi Učila International, kjer so izdali slovenski prevod trilogije, pravijo, da je val navdušenja iz tujine pred tremi leti prišel tudi k nam. »Oglaševanje je vedno pomembno, a najboljša reklama še vedno ostaja tista, ki se širi od ust do ust,« so pojasnili. »Najprej je začelo brbotati v pogovorih pa tudi na spletnih družbenih omrežjih, založba pa se je ob pravem času odzvala,« vzrok za uspeh zbirke opisuje Nina Kožar, med drugim pobudnica projekta Knjigobežnice. Damjana iz uvoda je kot prava knjigožerka knjigo prebrala zelo hitro po njenem izidu, mnogi drugi pa so z njo bili hude boje. »Imel sem najboljše namene in trdno voljo, a me je slaba kakovost napisanega odgnala po nekaj poglavjih. Na trenutke sem se tudi drl v knjigo in na junake v njej. Če je ne bi imel na bralniku, bi poletela skozi okno. Ki bi ga predhodno odprl. Toliko varčnost prevlada nad golo emocionalnostjo,« je svoj stik s svetovno uspešnico opisal Boštjan Gorenc - Pižama, ki je s svojo celovečerno stand up komedijo Petdeset odtenkov njive ustvaril »parodijo na ceneno sadomazohistično erotiko skozi prizmo stereotipa o slovenskih gospodinjah, pri katerih mora biti vse kot iz škatlice, kjer je kulisa pomembnejša od vsebine«.

Kar je bila zbirka Somrak (se še spomnite Belle in njenega ljubljenega vampirja Edwarda?) za najstnice, naj bi bilo Petdeset odtenkov za »razočarane gospodinje«. Nino Kožar sicer že od nekdaj moti oznaka »literatura za ženske«. »Navaja nas na to, da je za ženske dovolj dobro pogrošno pisanje o nezapletenih ljubeznih in družinskih dramah, veliko žensk pa na to na žalost pristaja,« razloži in prizna, da knjig E. L. James sicer ni prebrala, so jih pa številne njene prijateljice, ki so uspešne mlade ženske in nikakor ne gospodinje. Kaj šele razočarane. Tudi Damjana ne vidi nič slabega v tem, če so »gospodinje« po prebrani knjigi bolj lačne seksa, so v spalnici bolj odprte in v postelji več pričakujejo tudi od partnerja. »Marsikdo bi si želel takšno ljubezensko zgodbo,« je prepričana.

Sodobna pravljica s princem teme

Osrednji motivi zgodbe so precej enostavni: moški, ženska, dominantnost, podrejenost, bogastvo, romantika in seveda – ljubezen. Gre za novodobno pravljico, v kateri si nasproti stojita nedolžnost in temačnost, revščina in bogastvo. Ona in On. »To je pravljica za sodobni čas. Le da je tukaj princ tisti, ki pred zaključnim poljubom stori boleče neizrekljivosti namesto mačeh ali užaloščenih rojenic. Glede na fetiše princev iz klasičnih pravljic, kjer so se radostno poljubljali z mrtvimi in komatoznimi princeskami, je gospod Grey še dokaj normalen,« se Pižama naveže na klasične pravljice, ob katerih smo odraščali. Tudi Damjana je prepričana, da gre za pravljico. »Če hočeš ženskam kaj prodati, je ljubezenska zgodba ključna. Vsi si želimo vsaj enkrat doživeti tisto pravo, nesmrtno ljubezen. Tukaj pa je romantična ljubezenska zgodba – pa čeprav malce nevsakdanja – nadgrajena še s scenami spolnosti in elementi BDSM (vezanje, disciplina, dominantnost, podrejenost, sadomazohizem, op. p.),« dodaja.

»V središču zgodbe je temačna pravljica, fantazija. A vendarle se vsi osredotočajo le na seks,« se je v intervjuju za britanski Guardian malce ujezila režiserka filma Sam Taylor-Johnson. A čeprav so knjižno trilogijo številni kritiki opisovali kot »pornič za ženske«, film te oznake ne doseže. Res je, da je v njem nekaj prizorov golote (scene spolnosti predstavljajo petino filma), a z izjemo na steni visečih spolnih igračk, bičev, lisic, vrvi in enkrat uporabljenega pasu v »rdeči mučilni sobani bolečine« je film dokaj nedolžen. »Nisem želela biti preveč eksplicitna v teh prizorih, kar bo zagotovo razočaralo veliko bralcev,« je že pred premiero napovedala režiserka. »Nekatere stvari v rdeči sobi so bile neprijetne,« pa je za revijo Glamour povedal glavni igralec Jamie Dornan. »V določenih prizorih je bila Dakota skoraj gola, jaz pa sem ji delal stvari, ki jih ne bi nikoli nobeni ženski,« je komentiral.

Film ponekod bojkotirajo

A četudi je režiserka iskala tanko linijo med všečnostjo množicam in erotiko, ki prestopa meje dobrega okusa, je za nekatere vendarle naredila korak predaleč. »Knjiga je napisana bolj nežno, v filmu pa je preveč sadizma in nasilja, ki ju ne maram,« je dvourni film komentiral humorist in novinar Tone Fornezzi - Tof. V Maleziji naj bi, ker je to »bolj pornografija kot kaj drugega«, predvajanje filma prepovedali, večinoma manjši protesti pa so se zvrstili tudi drugod. Skupina posameznikov v ZDA zaradi nasilja v filmu poziva k bojkotu. »Za resnične ženske konec ni takšen kot za Anastasio. Pristanejo v zavetišču za ženske ali pa mrtve,« so prepričani in poudarjajo, da zgodba poveličuje zalezovanje in zlorabo.

A čeprav kritik ni malo, ustvarjalci filma že napovedujejo rekordne dobičke. Roke pa si manejo tudi podjetja, ki so na tržišče poslala različne proizvode, bolj ali manj povezane s filmom. Na primer plišastega medvedka, oblečenega v slogu glavnega junaka in opremljenega z lisicami, posebno vino, linijo spolnih igračk, kuharske knjige, lak za nohte, prestižen nakit in celo tekoči detergent za pranje perila s »porednim vonjem«. Vsi ti proizvodi bodo še kako prišli prav na valentinovo, ko bodo kinodvorane polne parov. Fantje, pripravite se. A bolj na zehanje kot na vzdihe vznemirjenja.