Štirje znanstveniki od petih poudarjajo, da pica vsekakor je zdrav obrok, če je ustrezno pripravljena. Znanstvenica, ki pice ne priporoča, je denimo Lisa Powell z univerze Illinois, poroča portal Time. Ta trdi, da je pica še vedno največji vir maščob v prehrani med mladostniki. Študija Powellove navaja, da se moramo izogibati prekomernemu uživanju pic, predvsem tistim, ki so zelo slane in vsebujejo številne prelive. Ugotavlja, da tiste dni, ko otroci uživajo pice iz restavracij s hitro prehrano, zaužijejo veliko preveč kalorij in nenasičenih maščob.

Omenjenemu prigrizku je veliko bolj naklonjen Adam Drewnowski z univerze v Washingtonu. Ta zatrjuje, da moramo na pico gledati kot na odprti sendvič. Nadaljuje, naj testo postane nosilec za zdrave sestavine kot so svež paradižniki, sir, semena pa tudi sadje.

Skupina znanstvenikov s Škotske se je celo lotila snovanja prehransko popolne pice, ki bi bila ob tem še vedno dobra. Med drugim so uporabili polnozrnato testo, svežo zelenjavo in zmerne porcije. 77 odstotkov vprašanih odraslih in 81 odstotkov otrok je odgovorilo, da je zdrava pica enako ali še bolj dobra od klasičnih, ki so jih do tedaj poizkusili.