Zavod RS za zaposlovanje je v decembru 2014 in januarju 2015 izvedel anketo na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki zaposlujejo 10 ali več delavcev. V anketiranje je bilo zajetih 8874 podjetij in organizacij, vprašalnik pa je izpolnilo 4613 delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih skoraj 370 tisoč oseb. S pomočjo ankete so zbrali podatke o napovedih zaposlovanja v prihodnjih šestih mesecih.

Dobrih 20 odstotkov delodajalcev, sodelujočih v anketi, pričakuje večje povpraševanje po njihovih proizvodih oz. storitvah. Najbolj optimistični so delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, gradbeništva, gostinstva, kmetijstva, rast pa napovedujejo tudi delodajalci iz predelovalnih dejavnosti, medtem ko dejavnost trgovine napoveduje manjši upad zaposlenosti.

Po podatkih, ki so jih pridobili iz ankete, podjetja tako napovedujejo, da bodo zaradi zaposlitev na nova delovna mesta, kot tudi zaradi običajne fluktuacije zaposlenih, v naslednjih šestih mesecih potrebovala dobrih 16 tisoč novih delavcev, ki jih bodo ali zaposlila ali pa najela preko agencij. Najpogosteje bodo iskali delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela pri nizkih gradnjah, druge delavce za preprosta dela, zidarje, prodajalce, natakarje, vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev ter kuharje.

Podrobnosti ankete se nahajajo tukaj.