Start veslaške pustolovščine po južnem Sredozemlju je bil predviden po 6. februarju, točen datum pa je bil odvisen predvsem od vremenskih razmer, saj je morje zlasti v prvem delu poti do Malte, zaradi vetra in valov lahko zelo nevarno.

Za samo veslanje na okoli 2100 kilometrov dolgi poti, ki ju bo vodila od Tunizije prek Malte, Krete in Cipra do turške Alanye, bosta potrebovala okoli 30 dni, k temu pa je treba prišteti še čas, ki ga bosta porabila za postanke. Ti bodo odvisni tudi od vremena, saj bi bilo ob močnih valovih nevarno stalno veslati, je pred odhodom v Tunizijo ocenil Medak.

Pomanjšana verzija plovila, ki ga je Medak uporabil za plovbo čez Atlantik

Medak in Kingston uporabljata plovilo, ki je pomanjšana verzija tistega, ki ga je Medak z ekipo pred tremi leti uporabil za plovbo čez Atlantik. Z njim bosta veslača skoraj povsem samozadostna, saj je med drugim opremljeno s sončnimi celicami za proizvodnjo električne energije, na voljo pa bosta imela tudi telefon in navigacijo.

Medak je postal znan leta 2012, ko je vodil štiričlansko odpravo, ki so jo poleg njega sestavljali še trije Britanci. V dobrih 45 dneh je preveslala Atlantik od Kanarskih otokov do Barbadosa.