Gaber Glavič velja za znano hokejsko ime. V dresu Slovenije je zbral 145 nastopov, udeležil se je enajstih svetovnih prvenstev. Po končani karieri deluje kot trener dečkov na Jesenicah. V klubu predsednika in osebnega prijatelja Mihe Rebolja sedi tudi v izvršnem odboru, kjer je zadolžen za vodjo stroke mladinskega pogona. V članski reprezentanci mu je selektor Matjaž Kopitar zaupal funkcijo trenerja vratarjev.

Gaber Glavič se v medijih doslej ni pojavljal le zaradi hokejskega udejstvovanja, pač pa je buril duhove tudi zunaj igrišč. Nekdanji smučarski tekač in olimpijec Matej Soklič je aprila 2010 za Dnevnik povedal, da je bil Glavič v družbi hokejistov, ki so naslednje jutro po osvojitvi naslova državnega prvaka z Jesenicami s koli brutalno pretepli kanadskega trenerja Mika Posmo. »Glavič je bil kot stekel pes. Napad na Posmo je bil vsekakor načrtovan. Zraven so bili majhni otroci, najmlajši dojenček ni bil star niti mesec dni. Vse te grozote so morali gledati,« je o zloglasni aferi v Ratečah tedaj razlagal Soklič. Po skoraj petih letih se je Gaber Glavič spet znašel v težavah. Po pričevanju gorenjskega podjetnika, ki zaradi lastne varnosti in drugih nevšečnosti želi ostati neimenovan, ga je Glavič septembra lani v okrepčevalnici nekdanjega uspešnega hokejista Toma Juga v neposredni bližini dvorane Podmežakla huje poškodoval.

Bila je ena izmed mnogih običajnih noči na Jesenicah, ko sta se v lokalu srečala znanca iz osnovne šole, ki pred tem nista bila nikdar v konfliktnih odnosih. »Spomnim se, da sva se z Gabrom na šaljiv način zbadala glede osnovnošolskih dni. Po njegovih besedah sem mu zraven še nekaj opsoval, nato pa je počilo. Močno me je udaril v levo lice, da sem nemudoma padel v nezavest. Izbil mi je zobe in povzročil trojni zlom čeljusti. Od takrat sem na bolniški in imam ogromno težav,« je neimenovani vir začel pripovedovati svojo zgodbo. Kot je povedal, se je dogajanja zavedel šele naslednje jutro, ko se je zbudil v domači postelji, kjer ga je oskrbela žena, po poklicu medicinska sestra. »Priznam, da sem bil v času napada v vinjenem stanju. Gaber bi se lahko izognil udarcu, saj ni bilo razloga za takšno nasilje. Lahko bi se končalo še mnogo huje,« je dodal.

Po napadu so ga hospitalizirali v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je prestal šesturno operacijo. Zdravniki so mu dejali, da bo okrevanje dolgotrajno, niso pa izključili nadaljnjih posegov. »Ker je čeljust zlomljena na treh koncih, gre za komplicirano in redko poškodbo. Zdaj se že pol leta prehranjujem zgolj z mehko, pasirano hrano. Še vedno imam težave z govorom, povrhu pa mi je Glavič povzročil tako materialno kot nematerialno škodo. Sem oče treh otrok in v tem času nisem mogel v celoti opravljati svojih očetovskih dolžnosti,« je nadaljeval pripoved. Zadevo je že predal okrajnemu sodišču v Radovljici, kjer so – tako pravi naš vir – že zaslišali priče dogodka. »Kmalu po napadu me je Gaber skušal na vsak način obiskati, da bi mi ponudil ustrezno denarno odškodnino. Ponujal je od deset do petnajst tisoč evrov, a bi s tem komajda pokril materialno škodo. Zaradi napada je namreč oškodovano tudi moje podjetje, saj v lanskem letu nisem uspel doseči ciljev, letos pa je malo verjetnosti, da bom sploh sposoben za delo,« je dejal.

Žrtev napada od Glaviča zahteva več kot 25.000 evrov odškodnine, o čemer bo tudi na podlagi ocene strokovnega izvedenca odločalo sodišče. Gabra Glaviča smo predvčerajšnjim prosili, naj razloži svojo plat zgodbe, vendar je ostal brez komentarja. Je pa Glavič glede na vsebino pisma, ki ga je spisal 17. septembra lani in ga poslal na naslov našega neimenovanega sogovornika, fizični napad priznal in dogodek »močno obžaloval«. Med drugim je zaprisegel, da ne bo nikoli več nikogar udaril, in pojasnil, da mu zaradi incidenta ni lahko. Krajani pravijo, da se je glas o pretepaški septembrski noči po Jesenicah in okolici hitro razširil, zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo zgodba pojavila v medijih. Ob robu škandala se odpirajo pomembna vprašanja o družbeni odgovornosti Gabra Glaviča kot trenerja mladih hokejistov in o njegovih etično-moralnih načelih. Se lahko človek s takšnim bremenom v mestu z bogato hokejsko zgodovino še ukvarja z vzgojo mladoletnih igralcev? Lahko še sedi v ožji strokovni ekipi članske hokejske reprezentance? Kakšno sporočilo je to? Kaj menijo starši mladih hokejistov?

V prihodnjih dneh bo zanimivo opazovati reakcije vodilnih v hokejski zvezi in HD Jesenice mladi. Ni nepomembno, da sta bila predsednik jeseniškega kluba Miha Rebolj in Gaber Glavič dolgoletna soigralca, zdaj pa sta že nekaj let tesna sodelavca. Rebolj je včeraj dejal, da je bil s s pretepaškim dogodkom »delno seznanjen« in da nima kaj dodati, saj je mnenje o trenerjih na profilu na facebooku objavil že pred manj kot mesecem dni, ko se je odzval na enega od zapisov v Dnevniku. »Za HD Jesenice trdim, da imam(o) ob sebi izredne trenerje, ki z nasveti, napotki, bogatimi izkušnjami, strokovnostjo in človečnostjo našim borcem v rdečem dresu stojijo vedno ob strani. Predstavljajo vitalni del naše izjemne ekipe, s katero imam privilegij sodelovati. Uživajo mojo polno podporo in globoko spoštovanje ne le v moji trenutni funkciji predsednika, temveč tudi v vlogi nekdanjega soigralca in učenca,« je zapisal Miha Rebolj. Bo zdaj spremenil stališče? Ne gre prezreti, da je na potezi tudi predsednik hokejske zveze Matjaž Rakovec.