V okviru evropskega projekta Leonardo da Vinci so v italijanski Vicenzi in madžarskem mestecu Szentendre izboljševali svoje poklicno znanje ter odkrivali drugačne kulturo, ljudi in okolje.

V Vicenzi je bilo šest dijakov dva tedna razpetih med manjšim, prijetnim hotelom nad mestom, tipično italijansko gostilno, kjer so jedli, in seveda podjetji, v katerih so opravljali različna komercialna, administrativna in druga dela.

Dežela najzgovornejših ljudi

Brigita Kuplenk in Andrej Ploj sta v turistični agenciji Alfabeto Viaggi SRL obnavljala cene restavracij ter arhivirala in urejala reklamne brošure. Bernarda Poljanec se je v podjetju Studio Centro Marketing seznanila s trženjskimi prijemi na področju družabnih omrežij.

Lucija Selan pa je v gospodarski zbornici Centro Produttivita' Veneto urejala dokumentacijo in pripravljala razne analitične razpredelnice. Nika Zore je v jezikovni šoli Oxford Liceo Europeo Vicenza opravljala knjigovodske storitve in različna pisarniška dela, Eva Kastelic pa je v podjetju Fortes Impresa Sociale SRL, ki je dijakom tudi omogočilo to za vse po vrsti nepozabno praktično usposabljanje v tujini, urejala administracijo in sodelovala pri tržnih raziskavah in analizah.

Čeprav so delali vsak dan, v mestu slavnega Palladia niso izpustili priložnosti za ogled njegovih prelepih vil, parkov, muzejev in cerkva. Uspelo pa jim je videti tudi Benetke in Verono.

»Italija je dežela najzgovornejših in najprijaznejših ljudi. Za kulinariko lahko rečem le bon appetit, da dragocenega novega delovnega znanja sploh ne omenjam,« o svoji izkušnji navdušeno pripoveduje Ploj.

Langošu se ni bilo mogoče upreti

Tudi šest dijakov na Madžarskem je bilo nad malim Szentendrejem, ki leži 30 kilometrov severno od Budimpešte, navdušenih. Ob okušanju madžarskega golaža, kokošjega paprikaša, tipične sladice langoša in drugih dobrot so številne znamenitosti odkrivali tudi v Višegradu in Budimpešti. Sicer pa sta Nika Latin in Ines Jeršin v Skanznu, etnografskem muzeju na prostem, sestavljali in pošiljali vabila na njihove dogodke, analizirali pomanjkljivosti v muzeju in fotografirali delavnice. Benjamin Strmole se je v lokalu La Mocca naučil mleti, pakirati, kuhati in prodajati kavo zahtevnim turistom in domačim gostom, Tadej Cvetkovič pa je v turističnem centru Tourinform Iroda pomagal turistom, jim nudil informacije o mestu in ponudbi restavracij ter hotelov. Sara Čoš in Boštjan Perko sta v trgovini Madeira in trgovini srbskega lastnika Nenada prodajala spominke.

Medtem ko lanska generacija o projektu Leonardo da Vinci že piše spomine se nova pripravlja, da obišče Firence in Hirschaid.

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.