»Dojemanje problematičnosti aken je po naših izkušnjah zelo odvisno od vsakega posameznika. Nekatere moti vsak mozoljček, drugi pa poiščejo zdravniško pomoč šele po več letih boja z njimi,« opisuje Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med. z dermatovenerološke klinike ljubljanskega kliničnega centra. Pojasnjuje, da imajo za zdravljenje na voljo vrsto lokalnih in sistemskih pripravkov, med katerimi izbirajo na podlagi vrste in videza aknaste kože, pa tudi spola, starosti in zdravil, ki jih bolnik še jemlje.

Zdravljenje, pravi Bergant-Suhodolčanova, je usmerjeno proti vzrokom, ki sodelujejo pri nastanku aken. To so pretirano izločanje loja, motnje poroženevanja, vnetje in bakterijska okužba.

Pri nastajanju aken sodeluje več dejavnikov, ki se med seboj dopolnjujejo. Kot razlaga Bergant-Suhodolčanova, osnovna težava nastane v izvodilu, kjer se lojnica izloča v dlačni mešiček. Ta se zaradi spremenjenega poroženevanja zamaši in preprečuje izločanje loja.

Povezava s hrano še ni popolnoma jasna

Pomemben dejavnik je tudi dedna nagnjenost k razvoju aken. »Otroci staršev, ki so imeli akne, imajo lahko tudi sami eno od oblik bolezni, še posebno to velja za hujše oblike,« pojasnjuje naša sogovornica in dodaja, da so moški spolni hormoni, tako pri fantih kot pri dekletih v najstništvu eden izmed pomembnih vzrokov za pojav aken. Posamezne izbruhe aken pa lahko sproži tudi stres, sprememba hormonskega stanja v določenem delu menstruacijskega cikla, jemanje nekaterih zdravil ali po končanem jemanju kontracepcijskih tablet.

Jemanje nekaterih steroidov – anabolnih –, ki jih posamezniki uživajo za povečanje mišične mase, pa tudi lahko, po besedah Bergant-Suhodolčanove, sproži nastanek zelo hude oblike aken. »Aknam podobne spremembe se lahko pojavijo po jemanju nekaterih zdravil, na primer kortikosteroidov, nekaterih psihoterapevtkov in celo vitaminov.«

Velikokrat slišimo, da čokolada ali pa mastna hrana povzročata nastanek mozoljev, vendar po besedah naše sogovornice povezava med aknami in prehrano še vedno ostaja odprta za razpravo. V zadnjem desetletju so se pojavile raziskave, ki so pokazale povezanost med uživanjem mleka in mlečnih izdelkov ter pogostnostjo in resnostjo aken. Ena od študij pa je pokazala povečano tveganje za razvoj aken pri uživanju hrane z visokim glikemičnim indeksom. »V splošnem bolnikom z aknami poleg predpisanega zdravljenja priporočamo zdrav življenjski slog z gibanjem na svežem zraku in uravnoteženo prehrano.«

Antibiotiki, vitamin A in benzoil peroksid

Akne so kožna bolezen, pravi Bergant-Suhodolčanova, ki potrebuje zdravljenje. »Le to lahko skrajša trajanje bolezni, zmanjša težave in kar je verjetno najpomembnejše, prepreči nastanek brazgotin.« Najprej pride na vrsto posvet z dermatologom, ki oceni, za katero vrsto aken gre in kakšno zdravljenje bi bilo najprimernejše. Ob tem naša sogovornica opozarja, da ni »nobena kozmetična krema tako učinkovita, kot so pravilno izbrana zdravila. Kozmetika ima vlogo dodatne nege ali zaščite.«

»Blage oblike zdravimo z lokalnimi zdravili, ki jih nanesemo na obolelo kožo. Uporabljajo se lokalni antibiotiki, derivati vitamina A in benzoil peroksid.« Pri zmerni obliki se lahko dodajo antibiotiki v obliki tablet. Bergant-Suhodolčanova še dodaja, da nekaterim ženskam pomagajo tudi določene oblike hormonske kontracepcije, ki imajo antiandrogeni učinek, kar pomeni, da njihovo učinkovanje nasprotuje delovanju moških spolnih hormonov.

Najhujše oblike aken, ki se na druga zdravljenja ne odzovejo, zdravimo s sistemskimi derivati vitamina A. »Ti zmanjšajo izločanje žlez lojnic in nepravilno poroženevanje, obenem pa vplivajo tudi na vnetje.« Kot je povedala naša sogovornica, ta zdravila v večini primerov privedejo do popolnega izboljšanja, a je treba biti pri njihovi uporabi previden, saj so retinoidi teratogeni, zato morajo ženske v rodni dobi sočasno obvezno uporabljati tudi zanesljivo obliko preprečevanja zanositve, potrebne pa so tudi redne kontrole krvi.

»Pri vseh oblikah zdravljenja je pomembno natančno upoštevanje zdravnikovih navodil,« pravi Bergant-Suhodolčanova in poudarja, da sta potrebni tudi vztrajnost in potrpežljivost, saj se učinki zdravljenja pogosto pokažejo šele po nekaj mesecih.

Pomembni pa so tudi preventivni ukrepi – predvsem ustrezna nega. »Kožo redno čistimo z blagimi mili in s tem odstranimo nečistoče, odvečno maščobo in odmrle celice,« priporoča Bergant-Suhodolčanova in dodaja, da nekateri kozmetični pripravki akne še poslabšajo ali celo sprožijo nastanek tako imenovanih kozmetičnih aken.