V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se bo 26. februarja začel tradicionalni festival Dnevi komedije, ki bo gledalcem na treh zaporednih koncih tedna ponudil skupno devet komedijskih predstav; letošnja posebnost je veliko število uprizoritev, ki so nastale po izvirnih slovenskih predlogah. Kakor pravi upravnica SLG Celje Tina Kosi, so tudi v preteklih letih močno izstopale prav nekatere komedije slovenskih avtorjev oziroma njihove uprizoritve, vendar se še nikoli doslej ni zgodilo, da bi bilo od devetih predstav na sporedu kar osem takih, ki bi nastale po slovenskih besedilih – in to celo novih.

Selektorica festivala Tatjana Doma ni imela lahkega dela, ko je morala med šestnajstimi prijavljenimi predstavami izbrati osmerico najboljših komedij preteklega leta za tekmovalni program. »Presenetljivo je, da je kar enajst prijavljenih predstav nastalo po slovenskih komedijskih predlogah, gre pa za krstne uprizoritve ali avtorske projekte. Izmed osmih komedij v tekmovalnem programu jih je kar sedem krstnih uprizoritev po slovenskih komedijskih predlogah, ena pa je prva slovenska uprizoritev dramatizacije irskega avtorja po češkem romanu,« pojasnjuje Domova.

Navdih v sodobni stvarnosti

Letošnji program tako predstavlja pogled slovenskih gledaliških ustvarjalcev na svet, ki jih obkroža, in na posameznika, ki se spopada z različnimi absurdnimi situacijami. Po oceni selektorice so se ustvarjalci večinoma napajali iz sodobne stvarnosti, iz življenja, pa tudi iz slovenske literarne ali gledališke zgodovine.

Festival bo odprla monokomedija Roka Vilčnika in Bojana Emeršiča Mulc... vas gleda v režiji Jaše Jamnika. Predstava v produkciji Kreker in SiTi Teatra BTC skozi oči otroka prikazuje omejenost in nelogičnost sveta odraslih. Sledila bo še ena monokomedija Mali priročnik biznisa – od pizdeka do tajkuna, ki jo je v Mestnem gledališču Ptuj zrežiral Matjaž Latin in v kateri je Rok Vilčnik predstavil svoj satirični pogled na slovensko politično in gospodarsko stvarnost, kjer se kot po tekočem traku vrstijo ovadbe, stečajni postopki in slabi krediti, iz malih pizdekov pa se razvijajo tajkuni. Kontroverznega slovenskega biznismena, najuspešnejšega slovenskega lobista, prijatelja politikov vseh barv in enega najbogatejših Slovencev, ki je skregan z vsemi zakoni, bo odigral Nenad Tokalić - Nešo. Edina komedija v tekmovalnem programu, ki je nastala po tuji predlogi, je Švejk po romanu Dobri vojak Švejk Jaroslava Haška v dramatizaciji Colina Teevana. Predstava v režiji Jake Ivanca ter koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper govori o banalnosti in brezsmiselnosti vojne. Komedija Prevare avtorice Jere Ivanc, ki je v režiji Jake Ivanca na Mali sceni MGL nastala po motivih zgodnjerenesančne komedije, je »zelo gledališka«, meni selektorica, saj komičnost izhaja iz neverjetne spretnosti šesterice igralcev, ki se po zgledu commedie del'arte pred očmi občinstva transformirajo v štirinajst različnih likov.

Sledila bo komedija Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančiča, ki jo je v SLG Celje zrežiral Boris Kobal in se navezuje na gledališko tematiko, obenem pa ponuja duhovito kritiko blefa na področju umetnosti in v življenju nasploh. Avtorski projekt Mihe Nemca in Nejca Valentija Hotel Modra opica (režiral ga je Miha Nemec v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Mestnega gledališča Ptuj) se naslanja na realne dogodke iz slovenske gledališke zgodovine pred stotimi leti, ko je bilo gledališče tako kot danes podvrženo varčevanju, grozili pa sta mu komercializacija in amaterizacija. Sedma komedija v tekmovalnem programu so Mame, avtorski projekt Tijane Zinajić (ki ga je tudi režirala), Barbare Medvešček, Vesne Pernarčič, Vesne Slapar, Mojce Fatur in Ane Urbanc; predstava demistificira materinstvo kot najvišjo izpolnitev ženske. Tekmovalni program bo 13. marca sklenila predstava Vse o Ivanu avtorja in režiserja Mareta Bulca, ki ponuja odgovor na vprašanje, kakšne bi bile danes Cankarjeve velike ženske figure; nastala je v Gledališču Koper.

Prenovljeni abonmaji

Letošnji Dnevi komedije se bodo končali v soboto, 14. marca, ko bodo podelili tradicionalne festivalske nagrade in ko bo za smeh v dvorani poskrbela glasbena monokomedija Od tišine do glasbe Jureta Ivanušiča in Marka Vezoviška, ki je od premiere leta 2006 doživela že več kot 300 ponovitev in si jo je ogledalo več kot 60.000 gledalcev. Letos bodo žirijo za izbor žlahtne predstave, žlahtnega režiserja, žlahtne komedijantke in žlahtnega komedijanta sestavljali dramaturginja in prevajalka Alja Predan, dramska igralka in svetovalka za govor Alida Bevk in direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj, svoje favorite pa bo kot vedno izbiralo tudi občinstvo.

Festival so finančno omogočili Mestna občina Celje in zvesti sponzorji. Ker pa so časi težki in si marsikateri ljubitelj gledališča zaradi prazne denarnice ne more privoščiti polnega abonmaja z vsemi devetimi predstavami, je upravnica Tina Kosi letos poskrbela za različne, cenovno dostopnejše različice; na voljo je kar pet različnih abonmajskih paketov. Seveda pa bodo na voljo tudi posamezne vstopnice za eno predstavo, ki bodo za sedež v parterju stale 20, za sedež na balkonu pa 15 evrov.