Neposredno v finale

Kot poroča BBC, se bo Avstralija na letošnji Evroviziji uvrstila neposredno v finale, ki bo 23. maja potekal na Dunaju. Na tekmovanju bo skupno sodelovalo 40 držav. V Združenju evropskih nacionalnih radiotelevizij (EBU) so pojasnili, da so se za neposredno uvrstitev Avstralije v finale odločili zato, da ne bi zmanjšali možnosti že izbranih polfinalistov, pa tudi zaradi enkratnega sodelovanja.

»To je drzen in hkrati vznemirljiv korak. Na svoj način želimo sporočiti: Praznujmo to zabavo skupaj!« je dejal izvršni nadzornik tekmovanja Jon Ola Sand.

Tudi v primeru avstralske zmage Evrovizija ostaja v Evropi

Država bo imela glasovalno pravico tako v obeh polfinalnih večerih kot v finalnem. V primeru, da bi se po finalnem glasovanju izkazalo, da ima Avstralija zmagovalno popevko, pa pesem Evrovizije prihodnje leto vseeno ne bi bila z deželi »tam spodaj«. Avstralija bi dogodek organizirala v eni od evropskih držav, poleg tega pa bi lahko prihodnje leto branila svoj naslov.

Popevka v Avstraliji zelo priljubljena

V Avstraliji Evrovizijo spremljajo že vrsto let, in čeprav si morda ne bi mislili, je zanimanje zanjo precejšnje. » (Avstralska javna televizija) SBS ima pravice za prenos Evrovizije že več kot 30 let, v tem času pa smo opazili, kako priljubljenost popevke z leti narašča,« je dejal izvršni direktor Michael Ebeid. »Navdušeni smo za zgodovinsko priložnost nastopa na največjem svetovnem odru in počaščeni, da nas je EBU pri tem podprla,« je povedal Ebeid.

»S tem sodelovanjem, skupaj z našimi partnerju EBU in SBS, smo uspeli Evrovizijo dvigniti na novo raven in ob 60. obletnici simbolično zgradili še en most,« so dejali pri avstrijskem ORF. Kdo bo Avstralijo zastopal, še ni znano.