Na vrhu lestvice najdražjih umetniških del je znova prišlo do spremembe: sliko Kdaj se boš poročila? (Nafea Faa Ipoipo), na kateri je francoski umetnik Paul Gauguin leta 1892 upodobil tahitijski dekleti, so namreč pred dnevi na zasebni dražbi prodali za kar 262 milijonov evrov, s čimer je postala najdražje kadar koli prodano umetniško delo. Doslej je imel sliko v lasti švicarski zbiratelj Rudolf Staechelin, ki identitete kupca ni želel izdati, povedal je le, da mu bo delo predal v začetku prihodnjega leta.

Zadnjih petdeset let je bila Gauguinova slika sicer razstavljena v baselskem Muzeju umetnosti, ki pa je od nedavna zaradi prenove zaprt do aprila 2016. Po poročanju BBC naj bi se Staechelin za njeno prodajo med drugim odločil zaradi spora z muzejem, po zbirateljevih besedah pa je bil razlog prodaje tudi finančne narave. »Kdo ve, kaj bo čez deset let. Več kot 90 odstotkov mojega premoženja predstavljajo slike, ki sem jih muzejem posodil brezplačno. Umetnine so družinska dediščina, vendar želim, da mi hkrati zagotavljajo osnovno varnost in omogočajo nadaljnje naložbe,« je povedal Staechelin, ki je očitno izbral ugoden trenutek za prodajo.

Četudi kupec ni znan, se že pojavljajo ugibanja, da je bila Gauguinova slika prodana Katarskim muzejem, leta 2005 ustanovljeni državni ustanovi, ki ne skopari z denarjem pri vzpostavljanju prestižne zbirke del, saj je bila zaslužna tudi za prejšnjo rekordno znamko: aprila 2011 je namreč prav tako na dražbi za dobrih 218 milijonov evrov pridobila sliko Igralci kart francoskega slikarja Paula Cezanna. Katarska kraljeva družina je v zadnjih letih sploh veliko vložila v nakup umetniških del, saj je lani preminuli šejk Saud bin Mohamed Al Tani, nekdanji minister za kulturo, za ta namen odobril več kot 870 milijonov evrov iz državne blagajne. Leta 2012 so sponzorirali tudi retrospektivo Damiena Hirsta, ki so jo iz Velike Britanije prepeljali v katarsko prestolnico Doho.

Paul Gauguin (1848–1903) se je rodil v Parizu. Kot otrok je živel v Limi, s 17 leti je postal mornar, leta 1871 pa se je v Parizu lotil borznega posredništva. Začel je slikati ter spoznal Pissaroja in Cezanna, sodeloval je tudi z Van Goghom, da bi uresničil sanje o idiličnem življenju v neokrnjeni naravi, pa se je leta 1891 odselil na Tahiti. Tam so se njegova pričakovanja o prvobitnosti sicer razblinila, saj je bil otok koloniziran že v 18. stoletju, velik del domorodnega prebivalstva pa je zaradi različnih bolezni pomrl; izginila je tudi njihova izvorna kultura. Kljub temu je naslikal vrsto slik z domačinkami, oblečenimi v tradicionalne noše ali oblačila v evropskem slogu. kul