Po rasti so prejšnji teden izstopale delnice Žita. Podražile so se za 5,74 odstotka, na 156,5 evra. Žito je eno od 15 podjetij s seznama za privatizacijo in je trenutno v postopku prodaje. V dveh mesecih bo znano, kdo bo novi lastnik podjetja, za enega od favoritov pa velja tudi hrvaška Podravka, ki bi se s tem vrnila v pekarsko dejavnost. Je pa iz igre že izpadel slovensko-srbski Don Don, ki naj bi ponujal premalo. Med interesenti za Žito naj bi bila še francoski sklad Ardian in hrvaški Franck. Zakrožile so neuradne informacije, da naj bi nekateri (tudi Podravka) ponujali pod določenimi pogoji od 160 do 170 evrov za delnico.

Delnice Gorenja so na tedenski ravni izgubile 4,87 odstotka in so trgovalni teden končale pri 5,489 evra. Močan padec tečaja lahko pripišemo objavi slabih poslovnih rezultatov. Skupina Gorenje je po prvi oceni v zadnjem lanskem četrtletju ustvarila 3,7 milijona evrov izgube. Prihodki so se ji namreč zaradi zaradi ruske krize na medletni ravni znižali za 2,4 odstotka, družba pa je utrpela tudi precejšno izgubo zaradi padca vrednosti ruskega rublja. Zaradi manjših prihodkov je previdnejša tudi napoved dobička, ki naj bi letos dosegel 6,1 milijona evrov. Spomnimo, da je skupina za leto 2014 napovedovala več kot 12 milijonov evrov čistega dobička, ki pa zaradi težav v Rusiji in Ukrajini ni bil dosežen.

Med blue chipi so se na tedenski ravni kot edine podražile delnice Luke Koper, in sicer za 0,92 odstotka, na 23,11 evra. Svet delavcev Luke Koper je ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pozval, naj naredi vse potrebno, da projekt drugega tira Divača–Koper prijavijo na razpis za evropska sredstva.