»Univerza v Mariboru je leta 2013 pridobila licenco za izvajanje zelo uspešnega finskega modela Demola, ki spodbuja sodelovanje med študenti, podjetji in univerzo z razreševanji projektnih izzivov,« je uvodoma razložila Emilija Stojmenova.

Pilotna izvedba je pokazala odlične rezultate, kar je prepoznala tudi finska univerza Tampere, ki je nosilka modela. Več podjetij je namreč odkupilo zamisli študentov mariborske univerze, nekatere firme so celo zaposlile sodelujoče mlade nadebudneže.

Lani so predstavniki RAZ:UM pričeli pri javnih institucijah iskati finančne vire za Demolo. Tudi na Spiritu so bili večkrat. »Njihov odgovor je bil negativen, denarja za tovrstni program ni bilo,« se spominja direktorica zavoda RAZ:UM, ki mu univerza namenja osrednjo vlogo pri prenosu zamisli v družbeno, gospodarsko in geografsko okolje.

Nedopustna neetična praksa

Toliko bolj zaprepadeni so bili v Mariboru, ko so pred dnevni ugotovili, da je agencija Spirit pričela izvajati program Izzivi mladim. »Tako je podoben Demoli, da ne more biti naključje. Dobesedno so nam ukradli zamisel,« je prepričana Emilija Stojmenova. »Program Spirita je financiran z javnimi sredstvi. Takšna neetična praksa je nedopustna. Očitno s Spiritom nista možna odkrit dialog in sodelovanje.«

Program Demola ne poteka zgolj v Mariboru, temveč se vzpostavlja kot vseslovenski program. Letos sodelujejo z Univerzo v Ljubljani, v prihodnjem letu se bo razširil tudi na Univerzo na Primorskem in na Univerzo v Novi Gorici. »Torej bodo vse slovenske univerze, ki skupaj gradijo program Demola, oškodovane zaradi javne agencije, ki naj bi delovala v njihovo korist, davkoplačevalski denar pa bo znova porabljen za preživetje državnih institucij,« je prepričana direktorica zavoda RAZ:UM, ki deluje v skupnostnem centru Tkalka.

Kako v Spiritu odgovarjajo na očitke Emilije Stojmenove, nismo izvedeli. Za pojasnila smo pristojne zaprosili že v ponedeljek. Napovedi, da nam bodo odgovore poslali v torek, niso izpolnili.