Vsak nosilec certifikata z njim dokazuje kvaliteto in s spoštovanjem zaščite pomaga pri ohranjanju slovenske identitete. Zaščiteni izdelki so zelo pomembni za turizem, so kot ambasadorji slovenskega turizma. Turist ne zaznava pokrajine le skozi oči, ampak tudi z vonjem in okusom. Skoraj ni turista, ki ne bi želel okusiti tipične jedi pokrajine, po kateri se potepa. Slovenski turizem premalo poudarja pestrost slovenske kulinarike, ki sovpada s pestrostjo narave in krajine. Sami Slovenci premalo spoštujemo slovensko hrano, kot so kranjska klobasa, prekmurska gibanica, ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, štajersko prekmursko bučno olje, piranska sol in tako naprej.

Zelo redko najdemo na jedilniku jedi, pripravljene iz zaščitenih pridelkov ali živil. V veliko primerih pa se sloves in razpoznavnost zaščitenih izdelkov zlorablja. Na jedilniku je na primer »hišna gibanica«, če pa vprašamo po njej, se izkaže, da imajo seveda prekmursko gibanico. Zakaj ne bi namesto kebaba ali pice raje pojedli kranjske klobase?