Najbolj nezaupljivi do cepljenja so mladi med 18. in 29. letom starosti, med katerimi je skeptikov kar 15 odstotkov, medtem ko je med Američani, ki so starejši od 65 let skeptikov zgolj za 4 odstotke. To je zaskrbljujoč podatek za prihodnost, saj pomeni, da se bodo morali Američani s problemi, ki sledijo odrekanju cepljenja za bolezni kot so ošpice, rdečke ali mumps, ukvarjati še v prihodnosti, čeprav je celotno število skeptikov z 18 odstotkov leta 2011 padlo na 10 odstotkov.

Zanimiv podatek je tudi, da so med bolj skeptičnimi moški, med katerimi 11 odstotkov ne verjame cepivom, pri ženskah pa je cepljenju nenaklonjenih 8 odstotkov. Veliko razliko je zaznati tudi med simpatizerji obeh velikih ameriških političnih strank. Med republikanci je odstotek pri petih na polovici ameriškega povprečja, med demokrati pa je do cepljenja nezaupljivih 9 odstotkov.

Najbolj izpostavljene skupnosti ameriških liberalcev

Za množično zavračanje cepljenja je v ZDA v veliki meri odgovorna raziskava iz leta 1998, ki se je v zadnjih dveh desetletjih izkazala za netočno, a jo mnogi še naprej navajajo, ko trdijo, da cepljenje povzroča avtizem. Med vidnejšimi zagovorniki raziskave, ki je pomagala razširiti njene trditve, je bila nekdanja playboyeva zajčica in ameriška TV voditeljica Jenny McCarty, ki je o avtizmu svojega otroka napisala več knjig in na to temo nastopila na pogovornih oddajah dveh ameriških velikanov, pri Oprah Winfrey in pri Larryju Kingu.

Da je do izbruha prišlo ravno v Kaliforniji mnogi v ZDA zato pripisujejo ravno vplivu ameriških liberalnih medijskih osebnosti, ki jim zaupajo skupine bogatejših liberalnih Američanov, ki živijo v kalifornijskih skupnostih, v katerih zaznavajo nizko stopnjo cepljenja. Takšne skupnosti so še posebej izpostavljene nevarnosti izbruhov bolezni, ker pa cepiva niso stoodstotno učinkovita in pri nekaterih posameznikih obstaja nevarnost okužbe tudi po cepljenju, pa necepljenje povzroča nevarnost tudi za širšo populacijo. Ameriški strokovnjaki menijo, da bi za čredno imunost potrebovali med 92 in 95 odstotno cepljenost populacije, trenutna stopnja cepljenosti pa se giblje okoli 91 odstotkov.

Cepljenje postalo politična tema

Tema pa medtem postaja tudi politična, saj so predvsem nekateri republikanski politiki zaslutili priložnost odščipniti nekaj glasov demokratom. Med zagovorniki pravice do odrekanja cepljenju se je tako znašel Rand Paul, ki je sicer zdravnik, a je goreč zagovornik vitke države, ki naj ne posega v odločanje posameznika.

Bolj nenavadna pa je bila podpora odrekanju cepljenja s strani guvernerja zvezne države New Jersey Chrisa Christieja, ki je pred časom razburil zdravnike in medicinske sestre, ko je v prisilno karanteno postavil medicinsko sestro Kaci Hickox, ki se je vrnila iz zahodne Afrike, kjer je pomagala reševati epidemijo Ebole. Christie je takrat sporno karanteno upravičeval s skrbjo za javno dobro, medicinska sestra pa z virusom ni bila okužena.