V tvitu je Erdogan na nacionalni dan boja proti tobaku Turke pozval, da opustijo kajenje. »Obvladajte se proti temu strupu,« je napisal Erdogan, pri čemer je uporabil oznako #SigarayaTeslimOlma (Ne se vdati cigaretam) ter se podpisal s svojimi začetnicami RTE.

Twitter je medtem potrdil, da gre za uradni račun. Tudi vodja za komuniciranje z javnostjo v predsedniškem uradu Mucahit Kucukyilmaz je potrdil, da je bil račun odprt. »To je njegov lastni račun. Njegovi tviti so podpisani z RTE,« je dodal.

Uradni tviti Erdoganovega osebja bodo objavljeni nepodpisani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Želel je začeti na pomemben dan, kot je današnji,« je še dodal Kucukyilmaz, pri čemer je cilja na protikadilsko kampanjo.

Kucukyilmaz ni pojasnil, kaj je botrovalo odločitvi Erdogana, ki je sicer na oblasti že več kot desetletje, sprva kot premier in sedaj kot predsednik.

V Turčiji ima več visokih političnih uradnikov aktivne račune na Twitterju, vključno s premierjem Ahmetom Davutoglujem.

Do družbenih omrežji kazal prezir

A Erdogan je doslej za tovrstne storitve pokazal le prezir. »Nimam kaj početi s Twitterjem. Tako ali tako nimam toliko prostega časa. Delam dan in noč,« je dejal februarja lani.

Nekaj mesecev kasneje, avgusta 2014 je socialna omrežja primerjal z »nožem v rokah morilca«, rekoč »ne maram tvitati, šmitati.«

Njegovi dvomi glede družbenih omrežij segajo do množičnih protestov proti režimu junija 2013, ki so jih široko spremljali prav preko družbenih omrežij Twitterja in Facebooka.

Vlada je nato v marcu 2014 blokirala Twitter in YouTube, in sicer zato, ker so ju uporabljali za širjenje posnetkov, ki so obtoževali premierja in ljudi okoli njega korupcije. Sodišče je sicer kasneje odpravilo prepoved Twitterja in YouTuba.