Po reprezentančnem premoru se hokejsko dogajanje spet seli na klubsko raven. V EBEL bodo pred vrhuncem sezone odigrali drugi del tekmovanja, ki vključuje deset krogov. Šesterica četrtfinalistov je že znana, v spodnjem domu pa se obeta krčevit boj za dve preostali vstopnici za končnico. Olimpija ima najslabše izhodišče, saj je po 44 krogih zasedala zadnje mesto, zato ima v očeh javnosti realno najmanj možnosti za podvig.

Nocojšnji uvodni preizkus pri prvakih v Bolzanu bo delno že razgrnil karte, do kam lahko Ljubljančani posežejo v kvalifikacijah za končnico. Poraz bi jim dodatno otežil delo in skorajda že zaprl vrata cilja, saj bi za sedmim mestom zaostajali že za šest točk. Ker so v klubu dejali, da vsemu navkljub potihoma računajo na preboj med osmerico najboljših, se od moštva pričakuje, da bo zmagovalo v seriji. Ob tem ni nepomembno, da slovenskim prvakom v tej zimi ni uspelo niti enkrat slaviti na treh tekmah zapored, kar kaže na pomanjkanje konstantnosti. Olimpiji se že nekaj let dogaja, da pred veliko priložnostjo praviloma vedno poklekne. Bo tako tudi tokrat?

Zdravstveni karton moštva ni najobetavnejši. Dežurni fizioterapevt Matic Borošak je imel v zadnjih dneh polne roke dela, trener Fabian Dahlem pa je zaradi odsotnosti sedmih igralcev na reprezentančnem turnirju na Dunaju in sedmerice poškodovanih s težavami vodil treninge. Včeraj so iz kluba sporočili, da so med premorom uspeli pozdraviti Aleša Mušiča, Kyla Medveca in Aljaža Uduča, medtem ko za igro še vedno niso pripravljeni prvi strelec moštva Hunter Bishop, Gal Koren, Matej Hočevar in David Planko. Med »ranjenimi« je bil tudi novi vratar Miika Wiikman, a bo danes že stal med vratnicama. Finec ima veliko odgovornost, saj so ga v Ljubljano zvabili predvsem zato, da bi moštvu izdatno pomagal po nenadnem odhodu Andyja Chioda. Olimpija je za nastope v EBEL registrirala tudi obetavnega napadalca Aljaža Ogrizka iz Celja, ki pa ga danes čaka preizkus na Bledu v sklopu državnega prvenstva.

In Bolzano? Lanski prvak ni na enaki ravni kot v zadnji šampionski sezoni, zato so prejšnji teden tudi zamenjali trenerja Maria Simionija. Italijana je nadomestil Don MacAdam iz Kanade, ki je dejal, da ima Bolzano velik potencial, a da moštvo ne pokaže vsega znanja predvsem zaradi psihološke blokade. Slovenski reprezentant Žiga Pance na začasnem delu v Italiji je lani z odločilnim golom v finalu proti Salzburgu prinesel krono v Bolzano, pred današnjim startom drugega dela pa pričakuje: »Za nas bo vseh deset preizkušenj kot končnica. Zagotovo bo vsaka tekma šla na nož. Res je, da smo v nadaljevanju prvenstva prenesli štiri točke, vendar to nam ne zagotavlja mirnosti.«

Dodajmo, da so na Jesenicah za finiš sezone v drugoligaški INL za trenerja pričakovano ustoličili Nika Zupančiča, pomočnika reprezentančnega selektorja Matjaža Kopitarja. Menjavo na klopi železarjev smo v Dnevniku pravilno napovedali že prejšnji teden.

EBEL, 1. krog drugega dela, danes ob 19.15: Salzburg – Alba, Linz – Znojmo, Beljak – Dunaj, KAC – Innsbruck, Gradec – Dornbirn, ob 19.45: Bolzano – Telemach Olimpija.