Čeprav je dobrih šeststo metrov dolgo poseko v Guncljah konec tedna prekrila snežna odeja, letošnjo zimo, četudi bi se sneg na travnati podlagi obdržal, s teptalnikom ne bodo urejali majhnega smučišča, prav tako vlečnica na vrh hriba ne bo prevažala smučarjev. Prostovoljci, ki so dolga leta urejali alpski poligon, so po zimskih počitnicah marca 2013 končali za zdaj zadnjo smučarsko sezono. Zaradi kraje infrastrukture, neurejenih odnosov z lastniki zemljišč, po katerih poteka smučarska proga, in številnih milih zim je bilo delovanje smučišča vsako leto znova vprašljivo, obratovanje vlečnice pa je dokončno ustavil inšpekcijski pregled.

Težave so se nakopičile

»Smučišče je bilo po dolgem času spet odprto med počitnicami. Imeli smo kar 22 smučarskih dni,« je pred dvema letoma razlagal Vili Juvančič, ki je pri vzdrževanju smučišča sodeloval skoraj od vsega začetka in z ekipo prostovoljcev vsako leto znova poskušal zagotoviti okoliškim prebivalcem vsaj nekaj brezplačnih dni zimskih radosti na smučeh. Čeprav je bil po končani sezoni zadovoljen, pa je Juvančič že takrat opozoril, da je za njimi najverjetneje zadnja smučarska sezona. Vandali so namreč večkrat uničili infrastrukturo, med drugim tudi reflektorje, ki so omogočali nočno smuko, vdrli v lopo ter ukradli agregat, ki je poganjal vlečnico, in kosilnico, s katero je ekipa poleti vzdrževala travnato poseko, ponoči so neznanci izpraznili sod nafte, smučišče so si ogledali tudi inšpektorji. »Kljub temu smo vztrajali, v oživljanje smučišča vlagali svoj denar, namestili alarm, ki bi preprečil kraje. Imeli smo načrte, da bi uredili zasneževanje s pomočjo vodohrana, ki je ostanek nekdanjega šentviškega vodovoda, kot tudi, da bi na vrhu smučišča ob zgornji postaji vlečnice odprli manjši lokal. Poseko bi lahko uredili tudi za kakšne poletne športe,« idej Juvančiču še vedno ne manjka. A za zdaj, pravi, ostaja zgolj pri idejah. »Brez pomoči te ideje niso uresničljive. In ker ni videti, da bi se stvari lahko kmalu obrnile na bolje, sem konec minulega leta tudi uradno odstopil z mesta upravljalca poligona.«

Na občini (še) brez načrtov

Napovedi so se namreč uresničile in po zimskih počitnicah pred dvema letoma vlečnice na alpskem poligonu do danes niso več zagnali. Inšpektor za žičniške naprave in smučišča je ob pregledu namreč ugotovil, da v Guncljah nimajo ustreznih dovoljenj za obratovanje smučišča in žičniške naprave. »Inšpektor je upravljalcu smučišča in žičniške naprave izrekel ustno odločbo o prepovedi obratovanja smučišča in žičniške naprave do pridobitve ustreznih dovoljenj za obratovanje,« so pojasnili na inšpektoratu za infrastrukturo. Ker je vnovičen pregled leto kasneje potrdil, da smučišče ni več odprto in žičnica ni v pogonu, so inšpekcijski postopek ustavili. »Vedeli smo, da je treba urediti veliko stvari, dolgo smo si prizadevali za ureditev razmer,« pojasnjuje Juvančič in dodaja, da so pri tem upali tudi na pomoč občine. Vendar mestna občina, kot je pojasnil vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, »za zdaj nima nobenih načrtov glede ureditve alpskega poligona v Guncljah«.