Poglejte si zapis na strani AutismSpeaks.org.

Nasprotniki cepljenja še vedno verjamejo v avtentičnost članka, objavljenega v znanstveni reviji British medical Journal leta 1998. Dr. Adrew Wakefield je takrat v članku pojasnil, da je našel povezavo med cepivi in avtizmom pri otrocih. Članek so kasneje umaknili, Wakefield pa se je moral javno opravičiti. Kljub temu da je za svoje trditve v članku prejel podkupnino, starši po svetu še vedno verjamejo, da so v resnici podkupljeni tisti, ki cepljenje zagovarjajo.

Zaradi izbruha ošpic se je v Združenih državah Amerike, kjer se je okužilo že več kot 100 ljudi, razvnela ostra razprava glede nujnosti cepljenja. Nekateri ameriški akademiki so se celo ogreli za idejo, da bi vsem staršem, ki niso cepili svojih otrok in okužili druge otroke, poslali račune. Z denarjem bi pokrili stroške iskanja izvora okužbe in preprečevanja nadaljnjih okužb ter zdravljenja okuženih.

Po podatkih raziskave, objavljene v znanstvenem glasilu Pediatrics, je izbruh ošpic leta 2008 v San Diegu (bilo je 12 okuženih) državo stal 125 tisoč dolarjev. Stroški aktualnega izbruha, ki se je začel v zabaviščnem parku Disneyland, bodo po ocenah precej višji.

Profesorica na univerzi v Kaliforniji Dorit Reiss in njeni sodelavci so že sestavili dopis, ki ga bodo poslali senatorjema Benu Allenu in Richardu Panu. V njem pa zahtevajo zakon, ki bo onemogočil pravico do svobodne odločitve glede cepljenja otrok v Kaliforniji.