Podjetje Canonical, ki stoji za sistemom Ubuntu, je že pred dobrim letom napovedalo različico, ki bo delovala na mobilnih napravah v sinergiji s sistemom Android. V tem vmesnem času so se oddaljili od sodelovanja z Androidom in napore usmerili k snovanju celovitega Ubuntu mobilnika.

Na platformi Indiegogo so si zadali velikopotezni cilj, zbrati 32 milijonov ameriških dolarjev za razvoj mobilnika Edge, vendar jim je uspelo zbrati le 12 milijonov.

Sedaj na trgu predstavljajo novo napravo - mobilnik Aquaris E4.5 proizvajalca bq. Njegova odlika pa je nov pristop k upravljanju naprave – namesto aplikacij so tu nekakšne kartice, poroča BBC. Na ta način naj bi uporabniku omogočili bolj celostno in neprekinjeno izkušnjo.

V Canonicalu ob tem poudarjajo, da bodo ubrali podobno strategijo, kot jo je uspešno izvedlo kitajsko podjetje Xiaomi. To na začetku pomeni hitre in časovno omejene prodaje naprav – na ta način naj bi dobili odzive najbolj zagretih uporabnikov, ki bodo omogočile kasnejše izboljšave produkta.

»Gre za preizkušen model. Na tak način bo naša naprava prišla v prave roke,« za BBC poudarja Cristian Parrino, podpredsednik podjetja Canonica.