Slovenska hokejska reprezentanca je na tridnevnem turnirju na Dunaju stopnjevala formo. Zmagi proti Slovaški in Italiji ter uvodni poraz z Avstrijci so bili dovolj za končno drugo mesto z enakim točkovnim izkupičkom kot gostitelji. Izkupiček že pomeni odskočno desko za vrhunec sezone – svetovno prvenstvo skupine A maja na Češkem.

Samokritika kaže na zrelost moštva

Slovenija je v spremenjeni postavi, v kateri je bilo štirinajst hokejistov iz olimpijskega Sočija, nihala od porazne predstave na premieri z Avstrijo do solidnih šestdesetih minut v soboto proti Italiji, kar ji je prineslo visoko in prepričljivo zmago s 7:0. Prvo ime turnirja v slovenski vrsti je bil Rok Tičar, hokejist z najboljšim pregledom nad igro, ki se je izkazal tudi z učinkovitostjo in dosegel tri gole. Selektor Matjaž Kopitar je taktiko gradil na izkušenih hokejistih, ki so naredili razliko in se pobrali po avstrijski zaušnici, ko je bilo v našem taboru slišati kopico samokritičnih pripomb. Tudi kritični diskurz kaže na zrelost nacionalne vrste, ki je znala sproti odpravljati slabosti in se prilagajati razmeram.

Marcel Rodman je ob slovesu z Dunaja denimo omenil, da se je Slovenija proti Avstriji morda že pred tekmo psihično zadovoljila z dejstvom, da v zadnjih letih redno premaguje severne sosede, kapetan Tomaž Razingar pa je dodal, da so jih »dobili po zadnjici, ker so malo odstopili od utečenega sistema igre in pričakovanj«. Čeprav je slovenska reprezentanca v avstrijskem glavnem mestu nastopila oslabljena za napadalce, ki so standardni člani igre z igralcem več (Robert Sabolič, Žiga Jeglič, Jan Muršak), je 0-odstoten izkoristek v tem elementu igre vendarle popačil končni vtis na turnirju. Ko se bo Slovenija letos potegovala za obstanek v skupini A, bo ravno številčna prednost na ledu eden odločilnih dejavnikov za dosego cilja.

Realna ocena, koliko je Sloveniji sploh koristil turnir na Dunaju, bo pokazalo šele dogajanje na šampionatu čez tri mesece. Treba je omeniti, da se bodo Slovenci v Ostravi pomerili s sedmerico bolj kakovostnih moštev, kot so se prejšnji konec tedna predstavili v dvorani Alberta Schulza. Izbor pripravljalnih obračunov v mesecu aprilu pred izzivom na Češkem odpira nekaj pomislekov, ali bo Slovenija imela vse pogoje za optimalno pripravo, saj nihče od nasprotnikov (Avstrija, Japonska, Madžarska in Hrvaška) ni redni udeleženec najvišjega razreda svetovnega hokeja. Matjaž Kopitar je že na Dunaju povedal, da nekateri člani zadnje reprezentance ne bodo videli Ostrave, a o imenih raje ni govoril. Ugibamo lahko, da gre predvsem za člane četrtega napada, ki niso dobili veliko priložnosti za igro (Logar, Repe, Sotlar, Pešut, Leber).

Kopitar očitno bral Dnevnik

Na naše vprašanje, kaj naj mladi hokejisti naredijo, da se bodo približali vratom reprezentance, je selektor izjavil, da vidi problem predvsem v nestabilnem statusu igralcev v klubih. Takšen primer je Miha Verlič, ki v Gradcu ne igra. Kopitar je v času turnirja očitno prebiral Dnevnik, saj se je obregnil na sobotni zapis v časopisu, ko smo omenili, da ima tudi selektor vzvode za izboljšanje razmer v domačem hokeju s pojasnilom, da ne vodi le reprezentance, ampak zaseda tudi položaj v strokovnem svetu hokejske zveze. »Kaj lahko jaz naredim? Naj najdem deset milijonov evrov in jih vložim na Jesenice, da se bodo s tem denarjem spet delali norca, dokler ne bodo vsega zapravili?« se je retorično spraševal Kopitar in ponovil že večkrat izrečeno tezo, da bi morali doma imeti dva stabilna kluba z uveljavljenim statusom v EBEL, kar bi domačim igralcem omogočilo razvoj.

V tem primeru Kopitarju ne gre oporekati, je pa tovrsten predlog zunaj dosega hokejske zveze, ki bi morala usmeriti energijo predvsem v obnovitev hokejskih temeljev, kar je med drugim tudi del pristojnosti strokovnega sveta. Kopitar bo zdaj za daljši čas znova odšel v ZDA in se vrnil tik pred 1. aprilom, ko bo na Jesenicah zbor kandidatov za nastop na svetovnem prvenstvu. Selektor si želi čim manj poškodb, hokejistom pa je sporočil, naj utrjujejo pripravljenost. »Vsak ve, kaj mora narediti, da bo postal boljši,« je sklenil.

Turnir evropskega izziva na Dunaju, 3. krog: Slovenija – Italija 7:0 (1:0, 3:0, 3:0, gledalcev 400; 1:0 Tičar 12/SH1, 2:0 Urbas 23, 3:0 Tičar 27, 4:0 D. Rodman 36, 5:0 Podlipnik 44, 6:0 Pretnar 52, 7:0 Verlič 59/SH1), Avstrija – Slovaška 2:3, končni vrstni red: 1. Avstrija 6, 2. Slovenija 6, 3. Italija 3, 4. Slovaška 3.