Lahko bi šlo za izobraževanje

Treba je vedeti, da gasilsko-reševalno službo financira večinoma kranjska občina in o uporabi kombija v zasebne namene imajo zelo jasen pravilnik. Ki pa ga v primeru izleta v Bruselj niso upoštevali. Nerodno je, ker je Uroš Valič brat Andreje Valič Zver, mestne svetnice in vidne predstavnice SDS, ki je tudi soproga evropskega poslanca SDS Milana Zvera. Je torej kranjski gasilec s prijatelji obiskal svaka na račun kranjskih davkoplačevalcev? »Resnično sem odločil, da ni treba plačati nobenih stroškov. Navsezadnje bi to lahko sodilo pod izobraževanje. Tja so šli kranjski potapljači oziroma gasilci, tako da je to lahko tudi neke vrste promocija, kajne? Zdi se mi, da gre za obračun z Valičem, ki je tudi sindikalist,« je ocenil Vojko Artač, direktor Gasilsko-reševalne službe Kranj.

Toda hitro smo ugotovili, da na pot sploh niso šli gasilci in je bil torej kombi uporabljen za povsem zaseben izlet. »Bilo je načrtovano, da bodo šli tudi sodelavci, a niso šli. Mi smo vse svoje stroške pokrili sami, za najemnino kombija pa res nismo plačali nič,« je o okoli dva tisoč kilometrov dolgi vožnji povedal Uroš Valič in potrdil, da je njegov svak, poslanec Milan, pomagal pri tem, da so si lahko ogledali tudi evropski parlament v spremstvu Zverovega asistenta.

Kmalu bodo imeli revizijo

Ne direktorju ne sindikalistu se uporaba kombija mimo pravilnika in zastonj ne zdi posebno sporna. Morda bo drugače ugotovila revizija, ki jo je za gasilsko-reševalno službo odredila nova kranjska občinska oblast. Med gasilci po ocenah nekaterih naših sogovornikov take poteze niso naletele na odobravanje, pa tudi odnosi znotraj gasilsko-reševalne službe po naših informacijah niso najboljši. Že do zdaj so na direktorja leteli številni očitki, a ga je vedno zaščitil bivši župan Mohor Bogataj. Tako je šlo marsikomu v nos dejstvo, da je direktor najel Kristijana Gnilšaka, odvetnika in političnega svetovalca bivšega župana Bogataja, domala isti čas, ko je slednji podpisal pogodbo z Mestno občino Kranj, ki mu je mesečno navrgla 5500 evrov.

Tudi sicer ima kranjska občina ogromno težav z javnimi zavodi, ki jih je ustanovila in jih (so)financira. Tako je revizija odkrila kup nepravilnosti v Ljudski univerzi, Zavod za turizem Kranj ob kadrovskih zagatah še čaka revizijo, zapletalo se je pri poslovanju in vodenju Gorenjskega muzeja. »Pripravili bomo temeljito analizo poslovanja in ukrepov, pri katerih bi lahko zmanjšali stroške z boljšo organizacijo. Posamezne storitve ali službe bi lahko združili,« je prepričan novi župan Boštjan Trilar. Primer: samo Zavod za turizem Kranj je v enem letu za zunanje računovodske storitve plačal več kot 50.000 evrov.