V težkih razmerah je med Slovenci vnovič najboljši Peter Prevc, ki je osvojil sedmo mesto. Ostali so se slabo odrezali že v prvi seriji. Jernej Damjan je bil 27. in se z zelo dobrim drugim skokom popravil na 16. mesto. Tomaž Pungertar pa je po ponesrečenem drugem nastopu osvojil vsega eno novo točko v svetovnem pokalu.

Za slovenske ljubitelje skokov se je finalna serija začela z nastopom Damjana, ki se je v prvi seriji le za dobro točko izognil izpadu iz trideseterice. V drugo je bil s skokom dolgim 134 metrov 10,5 metra daljši kot v prvo, kar ga je katapultiralo po razpredelnici navzgor. Deset tekmovalcev za njim je nastopil Pungertar, ki pa je s skokom dolgim 113,5 metra razočaral in zdrsnil povsem na rep uvrščenih.

Dober nastop Prevca v težkih razmerah

Nepričakovano se je razplet tekme začel že pri enajstouvrščenemu Koudelki, ki je pristal pri 140 metrih in krepko prevzel vodstvo. Takoj za njim je bil dvakratni olimpijski prvak Stoch krajši tri metre, iz prve serije je imel le desetinko točke naskoka, a slog in vetrna izravnava sta bila za točko in pol v korist poljskega šampiona.

Na zaletišču je bil Prevc. V primerjavi s tekmecema pred njim je kazalo, da je 135,5 metra dolg skok slab, saj je slovenski dvakratni nosilec olimpijske medalje iz Sočija 2014 za pol točke zaostal tudi za Norvežanom Runejem Velto, ki je bil po prvem nastopu 15., v drugo pa skočil 139 metrov.

Kasnejši razplet tekme pa je pokazal, da je bil nastop Prevca v težkih razmerah zelo dober. Med vodilno osmerico so Prevca prehiteli le še Japonec Daiki Ito, zmagovalec novoletne turneje Avstrijec Stefan Kraft in zmagovalec tekme Anders Fannemel, ki je zmago potrdil s pravim malim poletom, ko je pristal na 143 metrih. Za Prevcem, ki je v soboto osvojil tretje mesto, pa so se med vodilnimi iz prvega nastopa zvrstili Avstrijca Micahel Hayböck in Gregor Schlierenzauer, Japonec Noriaki Kasai in Nemec Richard Freitag.

Janus zadovoljen

"Na splošno je bila tekma zelo nepredvidljiva, razmere na skakalnici so se hitro spreminjale in čestitke Petru za odličen skok. Škoda, da ni imel tudi v zadnjem delu skoka nekaj pomoči vetra, saj bi lahko pridobil še precej metrov. Čestitke seveda tudi Damjanu in Pungertarju," je po tekmi povedal slovenski trener Goran Janus.

Freund brez nastopa v drugi seriji

Med osmoljenci tekme pa je nedvomno Nemec Severin Freund. Ta je z najdaljšim skokom dobil prvo serijo, nato pa ga je žirija manj kot 24 ur po sobotni zmagi in prvi nemški na tem prizorišču po 14 letih zaradi napačnega razmerja telesne teže in dolžine smuči diskvalificirala. "Le 100 gramov sem bil prelahek, a to je moja krivda. Seveda sem bil zaradi tega jezen, a jezen sem bil nase, saj se mi to ne bi smelo zgoditi. Tehtnica Fis je bolj natančna od moje in moram si pustiti več rezerve," je po diskvalifikaciji povedal Freund. Za Nemca, ki je izpustil tekmi v Sapporu, je bil to velik udarec v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu, kjer je zdrsnil na četrto mesto za Čeha Romana Koudelko. Tam je Avstrijec Stefan Kraft (1208 točk) z današnjim petim mestom prednost pred Prevcem povečal na 58 točk.

Že v prvi seriji so izpadli Nejc Dežman z 32., Jurij Tepeš, drugi v kvalifikacijah, s 36., Robert Kranjec s 45. in Tomaž Naglič s 46. dosežkom. Izidi so bili vsekakor med slabšimi letos, a Janus izpostavlja: "Ni razloga za skrb. Sezona je zelo dolga in prav nič hudega, če kdaj kdo izpade po prvem skoku."

Prihodnji teden skakalce čakajo poleti v Vikersundu na Norveškem, slovenska ekipa pa bo znana v ponedeljek.