Fak se je v sklepnem krogu na zadnjem kilometru in pol otresel napadov Nemca Simona Schemppa, ki je zaostal 4,4 sekunde, in Francoza Martina Fourcada, ta je edini med vodilnimi tekmo opravil s 100-odstotnim strelskim izkupičkom, ki je zaostal za 13,3 sekunde.

Drugi slovenski biatlonec Klemen Bauer je zgrešil tri strele in bil z zaostankom dobrih pet minut 46.

Fak si je zajetno prednost pred današnjo tekmo priboril že v soboto, saj je Schempp tekmo za njim začel 12 sekund kasneje, Francoza Jean Guillaume Beatrix in Martin Fourcade sta zaostajala 36 sekund. Fak pri tem ni skrival, da se prednosti ni branil, saj pravi, da je lažje imeti prednost in braniti prvo mesto, kot pa ga loviti: "Res sem užival prav na vsakem metru. Tudi takrat, ko so bili zasledovalci povsem za mano. Res lepa tekma, lepa zmaga in vesel sem, da mi je uspelo. Zmaga je prav posebna, saj noben od tekmecev pred mano ni bil niti za sekundo."

Šok zaradi zadnjega zgrešenega strela

Po prvem streljanju je odpadel Beatrix, na drugem si je napako privoščil Schempp in v boju za zmago sta ostala le Fak in Fourcade. Že po tretjem streljanju je bilo jasno, da si bo Fak priboril stopničke, če se bo na zadnjem streljanju izognil katastrofi, saj je Francoz za njim zaostajal šest sekund, Schempp, ki je bil prvi med ostalimi zasledovalci, pa za 26.

V nadaljevanju je Fourcade začel zaostajati in pred zadnjim streljanjem je imel Fak pred njim že 15 sekund prednosti. Vse je kazalo na zanesljivo zmago slovenskega tekmovalca, zadeval je tudi na zadnjem postanku stoje, nato pa zgrešil prav zadnji 20. strel ter dal tekmecema priložnost za prvo mesto. "To je bil seveda šok. Pogledal sem tekmece in kazenski krog, ki pa se mi danes ni zdel tako dolg," je o razmišljanju pri strelu povedal zmagovalec.

V končnici povišal tempo

Francoz je streljal počasi in preudarno, Nemec Schempp pa je tvegal vse, oba pa sta zadela vseh pet tarč. Fak je ob izhodu iz kazenskega kroga obdržal minimalno vodstvo pred Francozom in Nemcem, ki sta zaostajala za sekundo. Trojica je o zmagovalcu tako odločila na zadnjih dveh kilometrih in pol, kjer je slovenski reprezentant kilometer in pol pred ciljem napadel in zanesljivo zmagal.

"Na strelišču sem naredil napako, sicer bi seveda zadel. Nato sem moral zaupati vase, kar počnem vedno, a vedno se ne izide, vedno se ne počutiš tako dobro, danes pa sem bil samozavesten od starta do cilja," je še dejal Fak, o odločilnem napadu na tekmi pa: "To progo res dobro poznam. Potem se pač na progi hitro odločam kje in kdaj bom kaj naredil. Danes sem imel načrtovan tempo za vsak krog in tega sem se držal. Jasno je, da je treba za zmago uničiti tekmece in tudi jaz sem v končnici povišal tempo, kar mi je prineslo zmago." Fak je imel tudi rezervni načrt za drugačen razplet, saj mu je za dvoboj s Schemppom ostalo še kar nekaj rezerve: "A zelo utrujeni smo bili po tekmi vsi trije."

Kako bo na naslednji tekmi, Fak težko napove

Schempp je moral priznati premoč Faku, še enkrat več pa je ugnal Fourcada, za katerim zdaj v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostaja le še za šest točk. Fak na četrtem mestu je razliko za Francozom zmanjšal na 80 točk. Tretji je Rus Anton Šipulin.

Fak je osvojil že svojo šesto zmago v svetovnem pokalu, med slovenskimi biatlonci ima tri tudi Andreja Grašič in eno Janez Marič. Slovenska ekipa bo za en dan podaljšala bivanje na Češkem, kar bo manjša priložnost za slavje ob izrednem uspehu. Sezona pa se bo prihodnji teden nadaljevala na Norveškem. Fak pravi: "Težko je povedati, kaj bo. Dal bom vse od sebe in potem bomo videli. Dejstvo pa je, da tekmovalcu proga vedno ustreza, če je v formi, a tako je pri vseh stvareh v življenju."