Goya je nacionalna filmska nagrada v Španiji. Od leta 1987 jo podeljuje Akademija filmske umetnosti in znanosti. Mali bronasti kip s podobo slavnega slikarja Francisca Goye je zmagovalcu izročila igralka Penelope Cruz.

O zmagovalnem filmu

Zmagovalni triler je postavljen na jug Španije v 80. leta prejšnjega stoletja, kjer se dogaja niz brutalnih umorov, katerih žrtve so dekleta. Primer raziskujeta detektiva različnih nazorov, skupna pa jima je želja, da najdeta morilca. Film si je lani v španskih kinematografih ogledalo okrog milijon gledalcev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Njegov protagonist, 44-letni Javier Gutierrez, je dobil goyo za najboljšega igralca, nagrada za najboljšo igralko pa je šla v roke 30-letni Barbari Lennie, ki je v filmu Magical girl (Čarobno dekle) Carlosa Vermuta odigrala bolehno dekle, ki sanjari o obleki iz stripa Čarobno dekle.

Drami El Nino predvsem tehnične nagrade

Drama El Nino je prejela predvsem tehnične nagrade - za posebne efekte, zvok, pesem in produkcijo. Andaluzijec Dani Rovira, ki je v soboto zvečer vodil podelitev, pa je osvojil goyo za obetavnega igralca.

Najbolj priljubljen film lanskega leta v Španiji je bila sicer komedija Ocho apellidos vascos (Osem baskovskih priimkov), ki prek ljubezni med Andaluzijcem z juga in Baskinjo s severa na duhovit način prikazuje različni mentaliteti Špancev. V letu dni ga je videlo rekordnih 56 milijonov gledalcev.

Častna nagrada Banderasu

Častno nagrado je dobil Antonio Banderas, ki je svoj govor začel z umirjenim tonom, končal pa ga je v solzah. S svojimi 55 leti je postal najmlajši dobitnik častne goye.

Banderas se je spomnil leta 1980, ko je z vlakom zapustil rodno Malago in odšel v Madrid iskat srečo. Kasneje je končal v Hollywoodu. "Moje misli so bile vedno v Španiji. Ne v Arizoni, Clevelandu, Ohiu... Ne, ne, ne. Najbolj pomembno mi je bilo vedeti, kako na moje delo gledajo v moji državi, v Malagi, v moji četrti," je dejal igralec.

Almodovar užalil ministra za izobraževanje

Nagrado mu je izročil režiser Pedro Almodovar, ki je pred predajo kipca užalil ministra za izobraževanje, kulturo in šport Joseja Ignaciaa Werta, ki je bil navzoč na podelitvi. "Prijatelji kulture in kinematografije. Gospod Wert, vi niste vključeni," je dejal na začetku svojega govora, s katerim je izrazil nestrinjanje zaradi varčevanja v kulturi pa tudi svoj pogled na svet, ki se razlikuje od ministra desnosredinske vlade.

Predsednik filmske akademije Enrique Gonzalez Macho pa je dejal, da je čas za znižanje davka na dodano vrednost. DDV v kulturi namreč v Španiji znaša 21 odstotkov, še poroča Hina.