Osrednja slovesnost v Vrbi

Slovenski kulturni praznik je v Vrbo danes znova privabil na stotine ljudi. "To je dan, ki nas ne razdvaja, nas ne ločuje, temveč globoko povezuje," je v nagovoru poudaril predsednik Državnega sveta Mitja Bervar. Opomnil je na veliko moč, ki jo ima kultura, in pozval k izboljšanju položaja ustvarjalcev. Spomnil je, da sta umetnost in kultura pripomogli k temu, da smo v tisočletjih kot številčno majhen narod uspeli ohraniti svoj jezik in svojo identiteto. "Brez slovenske pesmi in besede, brez mokrocvetečih rožc poezije, ne bi bilo slovenske države," je dejal in dodal, da smo si državo bolj kot z orožjem in ekonomijo izbojevali s pesmijo in jezikom.

Dandanes smo pozabili na čas, ko nam je kultura pomenila nekaj presežnega, je opozoril Bervar in dodal, da vse pogosteje slišimo, da je kultura strošek in naj svojo vrednost dokaže na trgu. V času, ko bi lahko kultura postala eden od temeljnih gradnikov ustvarjalnosti, kreativnosti in trajnostnega razvoja, ne znamo v polni meri izkoristiti njenega potenciala za osmišljanje našega bivanja in spodbujanje dialoga z drugimi kulturami in narodi, je prepričan Bervar. Meni, da lahko kultura v času krize, ko se razraščajo predsodki in stereotipi, pomembno pripomore h kontinuiranemu dialogu med civilizacijami, blaži razlike in pokaže na skupne rešitve. Po njegovem mnenju rešitve za globoko krizo sodobnega sveta ne bomo našli v borznih indeksih in globalnih donosih, ampak v poglabljanju v naše skupne vrednote, dialogu z drugačnimi in iskrenem iskanju priložnosti za sožitje.

"Naša dolžnost je, da varujemo našo bogato kulturno dediščino, obenem pa omogočamo spodbudno okolje za umetniško delovanje in razvoj Prešernov, ki delujejo med nami danes, pa tudi tistih, ki šele prihajajo," je poudaril Bervar in dodal, da jim moramo nuditi boljše pogoje, kot so jih imeli Prešeren in njegovi sodobniki. "Narod, ki ne neguje svoje kulture in je ne spoštuje, je reven ne glede na milijone, ki bi jih država namenila za to področje. Je pa res, da je veliko stvari odvisnih od sredstev, ki jih namenjamo za kulturo. Prav je, da se tega zavedamo vse leto in ne le na dan kulturnega praznika," je pozval tudi žirovniški župan Leopold Pogačar.

Branje poezije na Prešernovem trgu

Združenje dramskih umetnikov Slovenije je tudi letos ob slovenskem kulturnem prazniku pripravilo tradicionalni recital Prešernove poezije. Igralci so točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu že 29. leto začeli z interpretiranjem Prešernovih pesmi. Kot vsako leto je prireditev uvedla Prešernova Zdravljica, ki jo je interpretiral Aleš Valič.

Pred Zdravljico, ki jo že od leta 2013 na prireditvi interpretira Valič, pred tem pa je vrsto let ta čast pripadala pokojnemu Poldetu Bibiču, je zbrane kot vsako leto pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa so se zvrstili nastopi igralcev, drugih ustvarjalcev in študentov dramske igre. Prireditev je povezoval član Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) Janko Petrovec, organizacijo dogodka pa je tudi letos prevzela podpredsednica ZDUS Alenka Pirjevec. Zbrani, ki ji je bilo letos zaradi sončnega vremena še več kot običajno, so lahko prisluhnili interpretacijam nastopajočih, ki jih je bilo po besedah Pirjevčeve tudi več kot prejšnja leta.

Za Valičem je nastopila igralka Marinka Štern s pesmijo Kam?, sledili so nastopi Sergeja Ferrarija s Soldaško, Asje Kahrimanović z Magistralami, Uroša Potočnika z Uvodom h Krstu pri Savici in Olge Kacjan, ki je k interpretaciji Soldaške dodala še nekaj svojih besed. Med nastopajočimi je bila še vrsta drugih igralcev in ustvarjalcev, med njimi Domen Valič, Jernej Kuntner, študentka Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Miranda Trnjanin, Tadej Pišek, Rok Kravanja, Zvone Hribar, samostojni ustvarjalec Kristian Koželj, Aleksander Jakopič, Violeta Tomič in drugi.

Svoje znanje Prešernove poezije je pokazal tudi osnovnošolec Luka Smrekar Voskobojnik, ki zna celoten Krst pri Savici na pamet, tudi letos pa je bučen aplavz doživel nastop Štefke Drolc z njeno znamenito interpretacijo Nezakonske matere.

Prireditev na Prešernovem trgu je bila drugo leto neposredno povezana z dogajanjem v Prešernovi Vrbi, ki je potekalo prek radijskih valov. Prek radia so jo lahko spremljali tudi rojaki v zamejstvu in po svetu.

Prešernove nagrade

Veliki Prešernovi nagradi sta na sobotni proslavi prejela avtor stripov in animacij Miki Muster (preberite intervju v Objektivu: Packanje z barvami mi ni všeč) in pesnik Andrej Brvar (preberite intervju v Objektivu: Pesništvo je delanje, veselje do delanja). Nagrajenci Prešernovega sklada so postali plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek, slikar Marko Jakše, saksofonist in skladatelj Jure Pukl, prevajalec in pesnik Marjan Strojan, igralka Pia Zemljič in skladatelj Vito Žuraj. Več o nagrajencih Prešernovega sklada lahko preberete TUKAJ.