Tretji Slovenec Klemen Kosi, presenetljivo deseti na superveleslalomu, je zdrsnil na strmini kmalu po startu in odstopil. Alek Glebov, ki je nekoč nosil slovenski dres, zdaj pa ruskega, je 33. (1:46,16).

Enaintridesetletni Küng je osvojil prvo odličje na velikih tekmovanjih, doslej pa je dvakrat zmagal v svetovnem pokalu, na smuku v Wengnu (2014) in superveleslalomu v Beaver Creeku (2013). Švici je po letu 1997, ko je v Sestrieru slavil Bruno Kernen, priboril prvo smukaško zlato.

Do njegovega nastopa je vodil Beat Feuz, ki je med tvegano vožnjo nekajkrat zadel vratca in se dvakrat komajda izognil padcu. Nato se je Travis Ganong presenetljivo prebil na drugo mesto in na četrto izrinil rojaka Stevana Nymana.

V nadaljevanju je zapretil Švicar Didier Defago, saj je bil pri skoraj vseh vmesnih časih manj kot desetinko za Küngom, nato pa je na četrtem, zadnjem, izgubil več kot pol sekunde in se uvrstil na 11. mesto. Čeh Ondrej Bank, ki je nastopil takoj za Kosijem in tik pred Klinetom, je imel še na zadnjem merjenju le 0,28 stotink zaostanka za zmagovalcem, s sedmim mestom pa je napovedal boj za sam vrh v kombinaciji.

Zadnji, ki je prikazal boj za zmago, je bil na veselje gledalcev na tribuni domačin Andrew Weibrecht, 35. po vrsti. Nastopil je za vsemi Slovenci in imel še na zadnjem vmesnem času zgolj dve stotinki zaostanka za Küngom, v kratkem zaključnem delu pa je zaostal kar za 0,67 sekunde in bil deveti.

Še pred Defagom so nastopili številni favoriti, večina pa je pogorela. Ne pa povratnik po poškodbi Norvežan Aksel Lund Svindal, petkratni svetovni prvak. Na svoji drugi tekmi v sezoni, pred katero si je poškodoval Ahilovo tetivo, je končal na šestem mestu, tako kot v superveleslalomu. Pred nekaj dnevi je bron zgrešil za 13 stotink, tokrat le za eno več.

Njegov rojak in prvi favorit Kjetil Jansrud, ki je 5. decembra lani zmagal na tej progi v svetovnem pokalu, v katerem vodi v smukaški razvrstitvi, je bil tokrat povsem razočaran. Po prihodu v cilj dolgo ni mogel verjeti, da je tako daleč od odličja. Na prvi tekmi SP so ga na četrtem mestu tri stotinke ločile od brona, tokrat pa je bil le 15. (+0,99).

Le nekaj bolje jo je odnesel Avstrijec Matthias Mayer, olimpijski zmagovalec iz Sočija na 12. mestu (+0,92), mesto in dve stotinki za njim pa je bil njegov rojak Hannes Reichelt, superveleslalomski prvak na tem prvenstvu. Ker je bil Mayer najboljši Avstrijec, so predstavniki te alpske velesile zabeležili najslabši smukaški izid v zgodovini SP.

V kraljevski disciplini so bili pred tem najnižje že davnega leta 1937, ko je bil v Chamonixu Rudolph Matt deveti. V moškem smuku na zmagovalne stopničke na SP čakajo od leta 2005 in Bormia, ko je bil bronast Michael Walchhofer. Na tem SP so pred tem Avstrijci dobili odličja na vseh preizkušnjah.

V nedeljo je na programu superkombinacija alpskih smučarjev, na katerem bodo slovenske barve branili Kosi, Čater in Kline.