Prve začasne rezultate bodo objavili kmalu po zaprtju volišč, končne pa v nedeljo dopoldan, je po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr sporočil slovaški statistični urad. Referendum je doslej potekal mirno in brez incidentov. S posameznih volišč poročajo o različnem zanimanju volivcev za referendum, je pa bila volilna udeležba doslej večinoma slaba, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pobudo za referendum je dalo Zavezništvo za družino (AZR), ki je blizu Katoliški cerkvi. Da bi referendum uspel, se ga mora udeležiti več kot polovica od 4,4 milijona volilnih upravičencev. Poznavalci se strinjajo, da kvorum danes skoraj zagotovo ne bo dosežen.

V močno katoliški državi istospolni pari sicer omenjenih pravic do poroke ali posvojitve otrok tako ali tako nimajo, a referendumska vprašanja so zastavljena tako, da jih onemogočajo tudi v prihodnje.

Referendum je močno polariziral slovaško družbo. Medtem ko se je vrsta vidnih Slovakov javno izrekla proti referendumu in napovedala bojkot, je bila slovaška politika precej zadržana. Večina strank je ljudi pozvala, naj odidejo na volišča in izkoristijo svojo demokratično pravico, o tem, ali naj oddajo glas za ali proti, pa se načeloma niso izrekale.