Tako neposreden in kritičen, kot je bil po četrtkovem porazu proti Avstriji z 2:4, selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar že dolgo ni bil. Motilo ga je, da je Slovenija pokazala pravzaprav le četrt ure solidnega hokeja, kar je Avstrijcem omogočilo, da so prvič v njegovem mandatu na ledu tako zlahka prevladovali. Kopitar je v pogovoru z novinarji sam odprl vprašanje prihodnosti slovenskega hokeja in izrazil bojazen, kakšen obraz bo izbrana vrsta kazala po menjavi zdajšnjega rodu. Ob tem vendarle ne gre spregledati, da ima ravno Kopitar na voljo kar nekaj vzvodov za izboljšanje razmer. Navsezadnje ni le selektor članske reprezentance, ampak tudi sodelavec strokovnega sveta v hokejski zvezi, ki naj bi imel eno ključnih vlog pri strategiji hokejskega razvoja.

Boljše volje Kopitar ni mogel biti niti po včerajšnjem začetku tekme s Slovaško, ki je na Dunaj poslala pomlajeno reprezentanco, v kateri nastopajo le igralci do 25 let, vključno s štirimi bronastimi hokejisti z zadnjega svetovnega prvenstva do 20 let. Razigrani tekmec je Slovenijo pahnil v nehvaležen zaostanek z 0:2, a bolj kot rezultat je v oči bodlo dejstvo, da se je neprepričljiva slovenska igra četrtkovega večera preslikala v včerajšnje dogajanje. Kopitar je moral ukrepati, zato je skrajšal klop, da so prednost dobili le hokejisti z več izkušnjami. Čeprav tovrstnega prijema selektorji ne uporabljajo pogosto, sploh pa ne na prijateljskih turnirjih, ki so namenjeni preizkusu vseh moči, je bilo to ključno, da je Slovenija zaigrala odločneje in s tremi goli tekmo obrnila sebi v prid. Napisano z drugimi besedami – ko je Kopitar odrezal del moštva, je dobil tako ustvarjalno igro kot ugoden rezultat, kar je pomembno tudi za psihološko stabilnost moštva. »Ponosen sem, da so igralci uprizorili zasuk in začeli verjeti vase. To ne uspe vsem,« je dejal.

Petim slovenskim poročevalcem je pred vrati garderobe včeraj še enkrat priznal, da je bil po porazu proti Avstriji jezen in slabe volje, kar mu je kratilo spanec. »Potem se zgodi, da ponoči razmišljaš, rišeš in pišeš, da bi kaj spremenil. Sem pa moral biti odkrit. Če smo bili zanič, je treba to povedati. Ne morem reči, da smo bili dobri. Če že imamo naprave za analizo, ki nam pokažejo napake, je prav, da so igralci seznanjeni z vsem. Povišanega tona nisem uporabljal, saj niso otroci. Treba jim je le razložiti, kaj so naredili narobe. Je pa enostavno treba skrajšati klop, če igralec ponavlja iste napake in nič ne zaleže. Takrat je boljše, da malo počaka,« je bil selektor izčrpen včeraj in pohvalil bolj zanesljivo igro branilcev kot dan poprej. Včeraj je med vratnici postavil Luko Gračnarja, ki je ustavil 33 poskusov, vendar prav veliko natančnih strelov Slovaki na slovenski gol niso sprožili.

Slovenija bo danes sklenila turnir v avstrijski prestolnici, ko se bo popoldne najverjetneje za drugo mesto pomerila s sosednjo Italijo, od lani znova udeleženko drugega jakostnega razreda v svetovnem hokeju. Kopitar pričakuje podobno tekmo kot včeraj proti Slovakom in pravi, da se bo danes pokazalo, koliko so se igralci naučili iz napak v minulih dneh. Napadalec Rok Tičar, ki tokrat izjemoma igra v napadu z Davidom Rodmanom in Janom Urbasom, se nadeja predvsem izboljšav v igri z igralcem več. Udarni napad Slovenije je v tem elementu še vedno preveč zadržan, je pa po včerajšnji predstavi izboljšana vsaj celostna podoba reprezentance.

Turnir evropskega izziva, 2. krog: Slovenija – Slovaška 3:2 (0:2, 1:0, 2:0, gledalcev 500; 0:1 Trska 9, 0:2 Preisinger 16/PP1, 1:2 Tičar 31, 2:2 D. Rodman 47, 3:2 M. Rodman 52), Avstrija – Italija 5:2, vrstni red: Avstrija 6, Slovenija in Italija po 3, Slovaška 0. Pari 3. kroga, danes ob 14.30: Slovenija – Italija, ob 18. uri: Avstrija – Slovaška.