Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, s katerim se poklanjamo največjemu domačemu pesniku Francetu Prešernu, bo nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekala tradicionalna slovesnost s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Proslava, ki jo je zasnoval režiser Matej Filipčič, bo v znamenju svetlobe, kar namiguje že naslov Sejalci svetlobe. V središču pozornosti bosta nocoj predvsem dobitnika velike Prešernove nagrade za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus, pesnik Andrej Brvar ter akademski kipar, ilustrator in stripar Miki Muster, poleg njiju pa seveda tudi nagrajenke in nagrajenci Prešernovega sklada za umetniške dosežke v zadnjih dveh letih.

Po vsej Sloveniji se bodo ob Prešernovem dnevu zvrstili še številni drugi raznovrstni dogodki. Ponovno bo na samosvoj način kulturni praznik počastila Svetlana Makarovič, ki bo nocoj v Veliki čitalnici NUK kot »alternativo« osrednji državni proslavi premierno izvedla literarno-glasbeni recital Mesečinska struna; ta govori o tem, da se umetnik nikoli ne sme preveč prikloniti pred apriorno avtoriteto. Za glasbeno podlago bo poskrbel godalni trio Simbolični orkester. Jutri natanko opoldne pa bo pred pesnikovim spomenikom na ljubljanskem Prešernovem trgu zadonelo tradicionalno branje Prešernove poezije, ki ga pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Bogat program bo na praznični dan tudi v Kranju, kraju pesnikovega bivanja; v tamkajšnjem Prešernovem gledališču pripravljajo jutri tradicionalno srečanje in pogovor z aktualnimi Prešernovimi nagrajenci, še prej pa bo na sporedu brezplačno vodenje po gledališču. Na kranjskih ulicah in trgih bo tudi letos potekal Prešernov smenj, branje Prešernove poezije in več drugih prireditev pod skupnim naslovom Shod muz na kranjskem Parnasi. Že v četrtek pa je Gorenjski muzej v Prešernovi hiši v Kranju odprl razstavo Prešernov Sonetni venec. Tudi v Vrbi, rojstnem kraju velikega poeta, se je že zvrstilo nekaj dogodkov; danes bosta na sporedu še Prešernov pohod na Stol in literarni večer Društva slovenskih pisateljev, jutri pa vodeni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica in vrhunec dogajanja, osrednja slovesnost, na kateri bo glavni govornik predsednik državnega sveta Mitja Bervar. sk