Kljub napovedim o obilnem sneženju po vsej državi in s tem povezanimi težavami v prometu je največ preglavic zadnje dni na koncu povzročila orkanska burja, ki je v noči na petek v Vipavski dolini pihala v sunkih tudi s 170 kilometri na uro. Zato je bil prekinjen promet po hitri cesti od Razdrtega proti Vrtojbi, po regionalni cesti so lahko vozili le avtobusi in osebna vozila. Burja je lomila električne drogove, podirala drevesa, odnašala strehe in zemljo s polj.

Včeraj zjutraj je bilo brez električne energije 4500 odjemalcev Elektra Primorska. Največ, kar 3000, na Ajdovskem in Goriškem ter 1050 na sežanskem območju. »Na terenu je bilo okoli sto naših delavcev in odpravljanje napak so začeli, takoj ko se je zdanilo, dežurni delavci pa so napake odpravljali že ponoči, če so seveda razmere to dopuščale. Burja je lomila konzole, trgala vodnike in rušila električne drogove, sneg pa je ponekod oviral dostop do naprav,« je povedala Tjaša Frelih iz Elektra Primorska. Po prvih ocenah je burja na območju družbe Elektro Primorska naredila za 300.000 evrov škode. »Zaradi poškodbe na prenosnem 110-kilovoltnem daljnovodu Ajdovščina–Gorica obstaja velika nevarnost popolnega izpada napajanja na vsem območju severne Primorske, ker ni rezervne 110-kilovoltne povezave, ki bi jo zagotovil daljnovod Divača–Renče,« dodaja Frelihova. Do poznega popoldneva so odpravili vse napake na Tolminskem, brez elektrike pa je bilo zvečer še nekaj manj kot 200 odjemalcev.

Primorska avtocesta velik del dneva zaprta

Rdeči alarm je bil na Ajdovskem pravilen, je prepričan Igor Benko, vodja tamkajšnje civilne zaščite: »Odredba o zaprtju šol se je pri nas izkazala za dobro, saj je odtrgalo del strehe na osnovnih šolah v Ajdovščini in Dobravljah, kjer je brez strehe ostala tudi pošta. Nevarnost je pretila tudi s streh, od koder je odnašalo korce in žlebove, po Ajdovščini so leteli nepritrjeni zabojniki,« je povedal Benko.

Primorska avtocesta je bila od jutra do okoli 15. ure zaprta med Uncem in Senožečami v obe smeri. Obvoz je potekal po regionalni cesti za vsa vozila, lažja od treh ton in pol. Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Štefan Majcen je povedal, da so največ težav povzročali sneg na cesti in zameti, na cestišča je padlo tudi nekaj dreves. Glede na napovedi so bile dobro pripravljene vlečne službe, ki so ceste čistile sproti, kolikor so seveda dopuščale vremenske razmere.

Še največ težav so imeli na Ilirskobistriškem in Pivškem, kjer je veter podrl nekaj dreves, ki so ovirala promet, vendar so jih pristojne službe hitro odstranile, prav tako je veter odkril nekaj strešnih kritin. Zaprta je bila regionalna cesta iz Pivke skozi Zagorje in Knežak proti Ilirski Bistrici.

Razveselili so se kupov snega

Na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer so vremenoslovci napovedovali obilno pošiljko snega, je bilo včeraj umirjeno, skoraj idilično. Ljudje so pridno vihteli lopate, kaj prida slabe volje v Novem mestu, ki je bilo precej bolj prazno kot sicer, ni bilo zaznati, številnim otrokom pa so bili na poti iz šole največji izziv prav neočiščene poti in kupi snega.

Napovedi meteorologov o izjemnih količinah snega so zlasti v belokranjskih in posavskih občinah vzeli zelo resno, zato je včeraj večina šolskih vrat ostala zaprtih, razen za tiste otroke, ki niso imeli drugega varstva. Zaprta je ostala tudi šola v Šentjerneju in novomeška osnovna šola Bršljin, kjer je več kot polovica vozačev. A kakšnega pol metra debela snežna odeja večjih težav vendarle ni povzročila.

Promet po dolenjskih in belokranjskih cestah ter avtocesti je potekal tekoče, le malo počasneje kot običajno. Novomeški policisti so včeraj do poldneva obravnavali pet prometnih nesreč, na srečo zgolj s premoženjsko škodo. »Pred odrejenim izločanjem smo obravnavali tudi več zdrsov tovornih vozil, kar je imelo za posledico krajše zastoje,« je dodala Alenka Drenik iz Policijske uprave Novo mesto.

Cestni delavci so se na delo odpravili ponoči. Delavci novomeške komunale so že od 2. ure zjutraj čistili parkirišča in javne pešpoti po dolenjski prestolnici. Mnogo več dela je čakalo delavce novomeškega Cestnega in gradbenega podjetja, saj skrbijo za 2600 kilometrov cest po vsej jugovzhodni Sloveniji in Zasavju, vse do Ljubljane. Po besedah Antona Hrastarja, direktorja vzdrževanja cest pri CGP, so imeli včeraj na delu več kot dvesto plužnih in posipnih enot. Tudi peska in soli je za zdaj dovolj, bi se pa lahko zapletlo, če bi bile napovedi podobne tudi za prihodnje dni. A kaže, da jim bo vreme šlo na roke.

Največ snega je zadnje dni zapadlo na Kočevskem, kjer so ga tudi najbolj navajeni. Snežna odeja je bila včeraj visoka več kot pol metra. Komunala Kočevje je na teren poslala okoli 70 ljudi, večina cest je bila čez dan prevozna, so pa bile zaradi močnega sneženja tudi že splužene ceste kmalu spet zasnežene.