Na ministrstvu dodajajo, da so izvajalca za izdelavo in personalizacijo dovoljenj za prebivanje zaprosili za absolutno prednostno izdelavo izkaznice in njeno odpremo.

Izkaznico bodo na ministrstvu predvidoma prejeli v ponedeljek, nato pa ga bodo nemudoma poslali ministrstvu za zunanje zadeve, ki bo poskrbelo za vročitev dovoljenja najstnici oziroma njenemu zakonitemu zastopniku, še navajajo na ministrstvu.

Najstnica je v Etiopijo pribežala iz Somalije. V vojni so ji ubili očeta in brata, na begu pa jo je zapustila še mati. Njena edina preostala družina je tako odrasla sestra, ki že več kot štiri leta kot begunka živi v Mariboru.

Ta je poleti 2013 na slovensko notranje ministrstvo vložila prošnjo za združitev družine oziroma za dovoljenje, da bi sestro pripeljala v Slovenijo, a ga tudi po pritožbi na sodišče ni dobila, saj slovenski zakon o mednarodni zaščiti beguncem ne dovoljuje združitve z brati ali sestrami, temveč le združitev otrok in staršev.

Pot za prihod somalijske begunke v Slovenijo je tako januarja odprlo šele ustavno sodišče, ki je razsodilo, da je bil člen 16b zakona o mednarodni zaščiti neskladen z ustavo in je zadevo vrnilo notranjemu ministrstvu v novo odločanje.

Dodatno je k izdaji dovoljenja pripomogel sklep vlade, da obstaja interes države iz humanitarnih razlogov, da se 14-letna begunka pridruži sestri v Mariboru.