Debitantski album je izdal leta 1965

Bob Marley je v življenju sledil t.i. rastafarijanstvu, novemu religioznemu gibanju, ki je vzniknilo v njegovi domovini Jamajki s težnjo po duhovni vrnitvi v zibelko človeštva - Afriko. Svojo t.i. obljubljeno deželo Zion je med drugim opeval v skladbi Iron Lion Zion, pri čemer je imel v mislih Etiopijo.

Debitantski album z naslovom The Wailing Wailers je izdal leta 1965, za njim jih je pod znamko Bob Marley and the Wailers sledilo še 11, še eden je nato s še ne izdanim materialom izšel posthumno. K temu, da njegova slava po smrti ni zamrla, pa je pripomogel album največjih uspešnic Legend (1984), ki je postal najbolje prodajani reggae album vseh časov.

Umrl je 11. maja 1981

Med Marleyjeve največje uspešnice sodijo skladbe, kot so I Shot the Sheriff, No Woman, No Cry, Could You Be Loved, Stir It Up, Jamming, Buffalo Soldier, Redemption Song in One Love.

Glasbenik s pravim imenom Robert Nesta Marley se je rodil v vasi Nine Mile na severu Jamajke. Umrl je 11. maja 1981 v Miamiju zaradi raka, pokopali pa so ga v rojstni vasi skupaj s kitaro. Star je bil 36 let. Leta 1994 je bil sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla.

Leta 2012 so o zvezdniku posneli dokumentarni film, ki ga je režiral Škot Kevin Macdonald.