Zakaj ste odstopili?

Konec januarja je Evropska odbojkarska zveza potrdila urnike za evropsko ligo in evropsko prvenstvo, s čimer bi moral biti z reprezentanco celotnih pet mesecev po koncu klubske sezone. Ko sem to videl, sem spoznal, da ne morem biti več selektor. Zdaj sem pet mesecev v klubu, potem bom pet mesecev z reprezentanco in nato spet v klubu. S tem sem vseskozi stran od družine. In to ne da jo vidim samo zvečer, ampak me sploh ni zraven. V teh pogojih, ko funkcija selektorja ni profesionalna, ne morem delati tako. Dvanajst poletij zapored sem dal odbojki, ko nismo mogli iti normalno na morje. Družino sem vseskozi zanemarjal, a zdaj je ne bom več.

Je to res edini razlog?

Res, saj smo z igralci v zadnjem obdobju veliko sodelovali in se pogovarjali. Organizirali smo tudi, da je osem igralcev začelo sodelovati s psihologom. Motivacija je bila visoka, a ko sem videl vse urnike, sem spoznal, da tako ne gre več.

Toda ali niste napornega poletnega urnika pričakovali že prej?

Ne, vsaj ne v takšni meri, saj nismo vedeli, da bodo evropsko ligo dali julija in avgusta. Pričakoval sem, da bo evropska liga junija ali podobno kot lani, ko je bil konec julija prost. Evropska zveza dolgo ni objavila urnika, zato sem vedel, da bo lahko prišlo do te situacije. Toda z vsem sem počakal, dokler nismo dobili uradnega obvestila.

Ni skrivnost, da pri nekaterih igralcih niste bili priljubljeni. So imeli pri tej odločitvi kakšen vpliv?

Zaradi njih se zagotovo nisem umaknil. Ponavljam, da smo imeli v zadnjih mesecih z igralci zelo dobro komunikacijo. Veliko smo se pripravljali in načrtovali, toda žal na takšen način ne morem naprej. Otrok preprosto ne vidim vse leto. Mlajši sin bo šel v prvi razred, a me ni zraven.

Vas je kdo prepričeval, da bi ostali selektor?

Pogovoril sem se predvsem s sabo in svojimi pomočniki v reprezentanci. Vedeli smo, da bo z urnikom napeta situacija. Premišljevali smo, ali bi v ospredje postavili zgolj evropsko prvenstvo, toda če hoče reprezentanca napredovati, mora v vseh tekmovanjih igrati na vso moč. Tudi evropska liga je za Slovenijo zelo pomembna, če hočemo, da igra v svetovni ligi. Manevrskega prostora ni. Vseskozi bi morali igrati na vso moč. Problem pa bo tudi pri igralcih, da bodo vse zdržali. Novi selektor bo imel težko delo.

Je bila kakšna možnost, da Slovenija ne bi igrala v evropski ligi?

Slovenija mora igrati v evropski ligi. Lahko bi šel na slovensko zvezo in zahteval, da ne igramo evropske lige, toda v preteklosti smo se pritoževali, zakaj ne igramo v evropske lige. Če vsi igrajo poleti, potem moramo tudi mi.

Kako so vaš odstop sprejeli na slovenski zvezi?

V sredo zvečer sem govoril s predsednikom Metodom Ropretom. Bil je presenečen, toda razumel je moje argumente. Situacija je mirna. Seveda me je poskušal pregovoriti, a v sebi sem bil že odločen. Nemogoče je, da bi se zdaj spet vrnil na razmišljanje, kako bom vse poletje zraven. Še vedno pa sem pripravljen pomagati reprezentanci. Če bo kdo želel mojo pomoč, sem na razpolago.

Ste pred odstopom opravili pogovore tudi z igralci?

Ne. To je moja odločitev, ki sem jo sprejel po posvetu z družino in pomočniki. Naloga igralcev je samo to, da pridejo v reprezentanco in sledijo navodilom selektorja.

Kdaj ste jim sporočili svojo odločitev?

Takoj ko sem opravil razgovor s predsednikom Ropretom. Poslal sem jim elektronsko sporočilo. Zahvalil sem se jim in jim zaželel vse dobro v prihodnosti.