Ko je Dustin Cook drvel po progi v Beaver Creeku, je spomin skočil v leto 1989. Takrat je Tomaž Čižman na istem prizorišču na superveleslalomu presenetljivo prismučal do bronaste kolajne. Še bolj nenadejan dosežek je včeraj uspel 25-letnemu Kanadčanu. S številko 28 je smučal kot še nikoli v svojem življenju. Z najboljšo predstavo v karieri je bil počasnejši le od svetovnega prvaka Hannesa Reichelta.

Cook, ki v svetovnem pokalu tekmuje le v superveleslalomu in veleslalomu, pred tekmo ni bil v širšem krogu favoritov, niti kot možno presenečenje ga niso omenjali. Če bi kaj veljali dosedanji rezultati, bi lahko vriskal od veselja, če bi se uvrstil okoli desetega mesta. Doslej namreč večjih uspehov ni imel, spadal je na približno enako raven kot slovenski up Klemen Kosi, sinoči deseti. Le devetkrat je osvojil točke za svetovni pokal, od tega se je štirikrat uvrstil med najboljšo dvajseterico. Niti na svetovnih mladinskih prvenstvih (nikoli ni bil boljši kot deveti) ni nakazal, da bi se v njem utegnil skrivati velik talent, na svetovnih članskih prvenstvih je do včerajšnjega dneva nastopil le enkrat. Pred dvema letoma je tekmoval v veleslalomu v Schladmingu in odstopil.

Cook je najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu dosegel z 12. mestom ob koncu minulega leta na superveleslalomu v Val Gardeni, enako mesto je zasedel nekaj tednov prej na isti progi, na kateri se je včeraj veselil srebrne kolajne. Resda se je v zadnjem času vzpenjal v formi, kajti najboljše rezultate je dosegel ravno v tej sezoni. Vzpon je nakazal tudi v Kitzbühlu, kjer je bil najhitrejši na prvem odseku superveleslaloma. Najraje smuča prav na progi Ptic roparic v Beaver Creeku, za katerega pravi, da je njegov drugi dom, kajti tam veliko trenira, teren pa mu je zelo všeč. Toda ko je govor o prvih treh mestih, so bili ti argumenti pred tekmo prešibki, da bi ga kdo uvrstil med kandidate za kolajno.

Cooku sta očitno pomagala sproščenost in samozavest, za kateri pravi, da ju ima precej. Pred tekmo je na twitterju zapisal, da je proga sladka. Ko se je spustil po njej, je postala še slajša. Če bo v prihodnjih dneh na internetu objavil kakšen zanimiv video iz zakulisja ali s proge, to ne bo presenetljivo, kajti to rad počne. Prav tako kot ima zelo rad tehniko. Ko imajo reprezentančni kolegi težave, povezane z računalnikom, jim priskoči na pomoč. To je eden od dveh razlogov, zakaj mu pravijo iCook. Drugi je na dlani – uporablja le Applove računalnike. V smučanju občuduje Bodeja Millerja. Navdušuje ga Američanov uporniški značaj, všeč mu je bila tudi prigoda na enem od svetovnih prvenstev, ko je Miller dobršen del proge presmučal le z eno smučko. »Tega je sposoben le Bode,« meni Dustin Cook, ki se zgleduje po Muhammadu Aliju. »Takšne osebnosti, kot je on, ne bo nikdar več,« je prepričan novi svetovni podprvak v superveleslalomu, medtem ko bo njegova osebnost širšim množicam verjetno postala bolj znana v prihodnjih dneh.