V Berlinu se je sinoči s filmom Nihče si ne želi noči španske režiserke Isabel Coixet začel 65. mednarodni filmski festival. Na letošnjem Berlinalu bodo prikazali kar 441 filmov z vsega sveta, v tekmovalnem programu pa se bo za festivalske medvede potegovalo 19 del.

Kot je pred začetkom festivala napovedal direktor Berlinala Dieter Kosslick, je tokrat poudarek zlasti na močnih ženskah v izjemnih situacijah. Pri kar četrtini filmov so namreč ženske sodelovale kot režiserke ali pa vsaj protagonistke. Med njimi se v Berlin vrača poljska režiserka Malgorzata Szumowska, ki se je v glavni tekmovalni program uvrstila s filmom Telo, za nagrade pa se bo potegoval tudi prvenec italijanske režiserke Laure Bispuri Zaprisežena devica. Werner Herzog se za medvede poteguje s filmom Kraljica puščave, zmagovalec Berlinala leta 1999 Terrence Malick pa s filmom The Knight of Cups. V tekmovalni program sta med drugimi uvrščena še gvatemalski film Ixanul, ki ga je režiral Jayro Bustamante, in čilski Klub v režiji Pabla Larraina, kljub nasprotovanju Irana pa je Kosslick v osrednji sklop vključil tudi film Taksi iranskega režiserja Džafarja Panahija.

Na Berlinalu bo prisoten tudi slovenski film. V sklopu noči zlatih medvedov za kratki film bodo predvajali film Atorzija režiserja Stefana Arsenijevića, Slovenski filmski center se bo predstavil na filmskem sejmu v stavbi Martin Gropius Bau, nocoj pa bodo v Berlinu pripravili tudi noč filmov Jana Cvitkoviča; na Berlinale Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta, se je uvrstila mlada slovenska scenaristka in producentka Rolanda Rebrek. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bodo podelili Wimu Wendersu. nr