Obtoženi Škorjanc in njegovo nekdanje dekle Nuša Čoh sta bila decembra 2013 na prvi stopnji spoznana za kriva po vseh točkah obtožbe. Po prepričanju sodišča je Škorjanc oseba, ki se je skrivala za spletnim vzdevkom Iserdo in je potemtakem avtor programske kode, s pomočjo katere so spletni zlikovci izpeljali napade na spletne strežnike. Škorjanc naj bi svojo programsko kodo prodal najmanj 223-krat in je z njo zaslužil 114.451 evrov. Najbolj razvpiti stranki Iserda sta bila Španca Forencio Ruiz in Juan Rios, ki sta bila odgovorna za to, da je afera Mariposa odmevala po vsem svetu. Ruiz in Rios sta namreč s pomočjo Škorjančevih programov in njegovih nasvetov upravljala botnet Mariposa, s katerim sta januarja 2010 izpeljala dva napada na računalniške sisteme v Kanadi in povzročila večmilijonsko škodo.

Mednarodno iskanje avtorja programov se je končalo konec oktobra 2011 v mariborski Goriški ulici. Policisti so pri Škorjancu opravili hišno preiskavo, mu odvzeli prostost, preiskovalni sodnik pa ga je vtaknil v pripor, v katerem je preživel 20 mesecev. Škorjanc v sodnem postopku, ki se je vlekel več kot tri leta, ni priznal krivde, njegova obramba je temeljila predvsem na izločitvi elektronskih dokazov, ki jih je pridobil tajni sodelavec FBI. Škorjanca je sodišče obsodilo tudi zato, ker je s pomočjo Čohove pral denar, ki ga je prejel kot kupnino za svoje programe. S tem v zvezi je bila soobtožena obsojena na osemmesečno pogojno zaporno kazen.

V pritožbenem postopku je tožilstvo terjalo, da se Škorjancu kazen podaljša na sedem let in pol zapora, Čohovi pa na 18 mesecev, medtem ko je obramba zahtevala razveljavitev sodbe. Višje sodišče je te pritožbe zavrnilo kot neutemeljene. Prvostopenjsko sodbo je spremenilo samo toliko, da je pri določitvi izrečene kazenske sankcije upoštevalo tudi 48-urno pridržanje obdolžencev, Škorjanc pa bo moral državi odšteti že omenjeni denar. Sodba je s tem pravnomočna. Zagovornika Škorjanca in Čohove sta napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.