Naslovna junakinja večplastne drame karakterjev, ki jo je Henrik Ibsen napisal leta 1890, premiero pa je doživela 1891, je razočarana nad vsem, kar predstavlja njen lastni svet, njen pogled je uprt izključno v lastni občutek neuresničenosti. Drama, zreducirana na komorno situacijo nekega meščanskega salona kot kraja slabih, a preračunljivih odločitev, spada v tematski in časovni cikel Ibsenovih zadnjih petih dram, ki jih zaznamujejo pesimizem, melanholija in naposled tudi smrt.

»Hedda je izjemno sodoben lik, ki nosi v sebi poudarjeno individualno noto in neomajno zavedanje o svobodi lastne volje. Nezmožna vzpostavitve odnosa med lastno individualnostjo in družbenimi konvencijami poseže po najradikalnejšem dejanju svobodne volje,« je za gledališki list zapisal dramaturg Goran Ferčec.

Z inovativno interpretacijo se v Maribor vrača režiserka Mateja Koležnik, v predstavi pa bodo nastopili Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g. nr