Med tiste, ki so pred pričetkom olimpijskih iger leta 2016 lahko pošteno zaskrbljeni, gotovo spadajo jadralci. Slednji bodo namreč tekmovali v močno onesnaženem zalivu Guanabara, kjer je kar 48 odstotkov vseh odplak neprečiščenih, veliko težavo pa predstavljajo tudi nelegalna odlagališča. In čeprav so vladni uslužbenci še lani zagotavljali, da bodo raven onesnaženosti voda do pričetka olimpijskih iger v zalivu zmanjšali za 80 odstotkov, sedaj priznavajo, da zastavljenega cilja ne bodo izpolnili.

»Imamo veliko težavo s smetmi. Tekmovalno prizorišče za jadralce nas skrbi, saj voda ni povsem čista. Kljub temu bo za olimpijske igre varna,« je za BBC obljubil direktor za komunikacijo pri organizacijskem komiteju Mario Andrade.

V zamenjavo prizorišča jih ne prepričajo niti plavajoči kadavri in superbakterija

Brazilske oblasti pa niso edine, ki so lahko zaradi neuresničenega cilja slabe volje. Nezadovoljstvo nad onesnaženostjo voda so izrazili tudi nekateri olimpijski jadralci, ki so lani obiskali tekmovališče, decembra pa so znanstveniki tam odkrili celo proti zdravilom odporno superbakterijo. »V vodi plavajoča plastika in drugi odpadki lahko poškodujejo plovilo, posledično pa lahko zmagovalca odločijo prav smeti v vodi. To predstavlja največjo težavo,« je za BBC pojasnil jadralec in dobitnik petih olimpijskih odličij Torben Grael.

In četudi so jadralci lani med obiskom zaliva naleteli celo na plavajoče živalske kadavre, organizatorji po besedah Andrade o zamenjavi prizorišča ne razmišljajo. »Ljudje nas sprašujejo, zakaj ne spremenimo prizorišča. A če zaliva ne očistimo sedaj, potem tega nikoli ne bomo storili. Želimo, da je ta zaveza zapuščina Ria 2016.«

Onesnaženost voda le vrh ledene gore

Hudo onesnaženje pa še zdaleč ni edina težava, s katero se spopadajo organizatorji. Tako kot že organizatorji mundiala se tudi njihovi kolegi zadolženi za pripravo olimpijskih iger soočajo z zamudami pri gradbenih delih. Da je položaj resen, priča tudi izjava podpredsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Johna Coatesa, ki je na lanskem obisku Ria De Janeira ugotovil, da tako slabo pripravljenega mesta na globalni športni dogodek še ni videl.

Položaj se utegne še dodatno poslabšati v prihodnjih mesecih, saj se zna zgoditi, da bodo tako kot pred mundialom svoj glas znova povzdignili nezadovoljni državljani. »Prevlada splošno prepričanje, da bodo meščani Ria po igrah še na slabšem. Verjamem, da bodo ljudje zaradi nezadovoljstva protestirali. Ker so olimpijske igre že tako zelo blizu, je glavna prioriteta pravočasno dokončanje prizorišč. Tudi zato vemo, da naložb v socialne in ekološke projekte ne bo,« pa svari Giselle Tanaka iz Komiteja za ljudsko svetovno prvenstvo in olimpijske igre.