Za slovensko hokejsko reprezentanco je prva noč na Dunaju, kjer se bo danes začel tridnevni turnir štirih dežel. Slovenijo zvečer (19.30) čaka sosedski derbi z Avstrijo, ki ima poleg tekmovalnega tudi prestižni pomen, čeprav selektor Matjaž Kopitar večkrat pove, da mu pretirano potenciranje tekem med Slovenijo in Avstrijo ni najbolj po godu.

Reprezentančni napadalec David Rodman najbrž ne šteje več, koliko tekem je v svoji karieri odigral proti severnim sosedom. V zadnjih letih se je večinoma veselil zmag, prav posebna je bila tista v Sočiju, ko si je Slovenija zagotovila zgodovinski olimpijski četrtfinalni nastop. »Običajno smo medsebojne obračune na tovrstnih turnirjih, kot nas od danes do sobote čaka na Dunaju, odigrali zadnji dan. Zdaj se bomo že na uvodu pomerili z Avstrijci, kar pa ne spremeni veliko. Slovenija cilja na zmago,« pravi mlajši od bratov Rodman, ki je v tej zimi že doživel nekaj pretresov na klubski sceni. Ker mu na Švedskem v klubu Oskarshamn ni bilo najbolj všeč, se je nedavno dogovoril za prestop v Gradec.

Na avstrijskem Štajerskem nalogo pomočnika glavnega trenerja opravlja Ivo Jan, ki pa ni imel odločilne vloge pri Rodmanovi selitvi. »Seveda sem ga poklical in se pozanimal o podrobnostih okoli kluba, glavno besedo pri prestopu pa je vendarle imel trener Todd Bjorkstrand,« je razložil David Rodman. Po reprezentančnem premoru ga čaka krčevit boj za končnico v EBEL, saj Gradec lovi zadnji dve vstopnici za četrtfinale. Bitka bo zahtevna, saj sta glavna konkurenta za končnico aktualni prvak Bolzano in trofejni KAC. »Gradec je imel po dobrem startu v sezono slabše nadaljevanje. Pred mojim prihodom v klub so na sedemnajstih tekmah izgubili petnajstkrat, zato je moštvo padlo v spodnji del lestvice. Še vedno se lovimo v igri, pričakovanja pa so seveda visoka,« je pojasnil.

Rodman se je v EBEL vrnil po štirih letih, ko je nazadnje v paru z bratom Marcelom igral za Dunaj. Tudi zaradi tega se je včeraj še posebej rad vrnil v avstrijsko prestolnico. »Mesto poznam, vprašanje pa je, ali se naju z bratom spomnijo ljudje,« se je pošalil. Pred začetkom dunajskega turnirja goji podobna pričakovanja kot pred vsako podobno reprezentančno akcijo. »Na vsaki tekmi želimo zmagati in izpiliti sistem igre, ki nam bo služil na majskem svetovnem prvenstvu na Češkem,« je dejal. Slovenija bo v dvorani Alberta Schulza pogrešala obolelega Anžeta Kuralta in Žigo Jegliča, ki se je poškodoval v torek zvečer na tekmi ruske KHL na gostovanju pri Atlantu. Namesto njiju je selektor Kopitar vpoklical hokejista iz Olimpije, Roka Leberja in Jureta Sotlarja.

Slovenske tekme na Dunaju, danes ob 19.30: Avstrija – Slovenija, jutri ob 15.30: Slovenija – Slovaška, sobota ob 14.30: Slovenija – Italija.