V mestu gradijo, na vasi pozabljajo

»Vedno bolj poka, pa se nič ne zgodi. Civilna zaščita nam je dejala, da se bo treba po najbolj črnem scenariju celo izseliti. S svojega doma ne bom šla,« je ogorčena Jožica Majer in dodaja, da jo boli srce, ko vidi, koliko je občina vložila denarja v obnovo Bevkovega trga v Novi Gorici, na Gradišču pa vsak večer s strahom ležejo k počitku. »Napovedala sem se na pogovor k županu Mestne občine Nova Gorica in ga tudi povabila, da nas na Gradišču obišče in se prepriča, kako se hiša pogreza. 35 let smo vlagali v objekt. Nazadnje so otroci obnovili del hiše in za to porabili 10.000 evrov. Zdaj samo molim, da ne bi prišlo do najhujšega,« še dodaja Majerjeva, ki je prepričana, da so vse težave pri njihovem objektu nastopile v letih 2006 in 2007, ko so delavci Primorja postavljali pilotno steno za ustavitev plazu. »Takrat se je vse močno treslo. Rešili so en del vasi, sprožili pa plazenje na drugem,« je povedala.

Tudi Miran Pahor ni miren in kot pravi, ga je pred vsakim napovedanim dežjem zelo strah. Čudi se, da se kljub številnim pritožbam na občino ni nič premaknilo. »Vsi so nas pozabili. Pripravili so le načrt za izselitev in opravljajo meritve. Iz hiše pa se ne bom izselil,« je odločen Pahor.

S problemi so dobro seznanjeni

Župan Matej Arčon očitke zavrača. »S problemom na Gradišču smo v mestni upravi dobro seznanjeni, tudi sam sem si že večkrat ogledal razmere. To ni zadeva, ki bi bila hitro rešljiva, saj je problem večplasten ter predvsem strokovno in finančno zelo zahteven. Problemi nastajajo zaradi neustrezne gradnje v preteklosti, sanacije plazu na drugi strani vasi, neustreznega odvajanja komunalnih voda iz greznic neposredno v zemljo in neustreznega odvodnjavanja.«

Bogdan Zoratti, višji svetovalec za zaščito in reševanje Mestne občine Nova Gorica, o načrtih občine dodaja: »Teren si je že ogledal geolog, pripravljamo dokumentacijo za celotno območje. Na najbolj problematičnem delu vasi pa bomo izpeljali intervencijsko sanacijo. Projekti zanjo so pripravljeni.« Zoratti je tudi povedal, da so iz varnostnih razlogov pripravili načrt evakuacije, ki bi prišla v poštev v primeru potresa ali nadpovprečnih količin dežja. Pripravljene imajo tudi prostore, kamor bi preselili družine iz treh najbolj ogroženih hiš.