Mnogi vozniki, ki so spili kozarček ali dva, mislijo, da se lahko streznijo že s krajšim spancem in dvema skodelicama kave ter takoj znova sedejo za volan. A je tako razmišljanje povsem zmotno, pojasnjuje predstavnik policije za odnose z javnostmi z generalne policijske postaje Drago Menegalija, ki dodaja: »Priporočilo policije ostaja enako: če si pil alkohol, ne vozi – ne glede na količino, saj je v zakonodaji med drugim predpisano, da je ob znakih nezanesljivega ravnanja voznika prepovedana tudi nižja koncentracija od dovoljene.«

Na policiji pojasnijo še, da se v spanju v resnici treznimo celo počasneje, saj se zaradi upočasnjenega dihanja upočasni tudi presnova alkohola in je manjše izločanje alkohola skozi pljuča. Zato triurni počitek ne more razgraditi vsega alkohola v krvi, tudi če je nekdo popil »samo« dva kozarčka vina.

Alkohol se v telesu razgrajuje enakomerno in vsako uro v enakem odstotku. Vina z denimo 12 volumskimi odstotki alkohola vsebujejo v zgolj enem decilitru kar 8,8 grama alkohola. Za presnovo dveh decilitrov takega vina pa človeško telo potrebuje vsaj dve uri in pol. Za pol litra popitega vina je za streznitev potrebnih že šest ur, za liter pa kar 12 ur. Izračun je narejen za človeka s povprečno težo 70 kilogramov in ob praznem želodcu. Za žganja s povprečno 40 odstotki alkohola (vinjak, viski, rum), ki vsebujejo v enem decilitru 32 gramov alkohola, bo telo potrebovalo pri enakih pogojih za razgradnjo polne štiri ure.

Organizem izloči alkohol iz telesa s pomočjo encimov, ki začnejo delovati takoj, ko alkohol popijemo. Presnavlja se s pomočjo oksidacije v jetrih, nerazgrajeni alkohol pa se izloča tudi skozi dihalne organe, z urinom in minimalno tudi z znojenjem. Največji del, približno 90 odstotkov, se ga presnovi v jetrih. »V sodnomedicinski praksi računajo eliminacijo alkohola iz organizma 0,12 promila na uro, čeprav je vrednost izločanja v praksi realno malenkost večja,« razloži Drago Menegalija. Z dihanjem telo izloči skozi dihalne organe od 3 do 7 odstotkov popitega alkohola, izločanje alkohola z znojenjem pa je v praksi zanemarljivo.

Nikoli na prazen želodec

Zdravnica mag. Nena Kopčavar Guček opozarja, naj alkohola še zlasti ne pijmo na prazen želodec in še manj, kadar smo žejni, ker nas alkohol še dodatno dehidrira. »Zato je na vsak kozarec vina, če se že odločimo za pitje, pametno spiti kozarec vode. Ob zadostni količini tekočine v telesu se bo alkohol tudi primerno hitro izločal, ob hrani pa iz prebavil počasneje prehajal v kri,« razloži Kopčavar-Gučkova. Po popivanju in prekratkem počitku se večina priložnostnih pivcev počuti slabo, občuti glavobol, slabost, znake lahko spremljajo tudi bruhanje, blažja diareja, tremor, rdeče oči, občutljivost za zvok in svetlobo, bolečine v mišicah, navali vročine, omotica, zmanjšana koncentracija, poslabšana vizualna zaznava prostora, depresivnost, razdražljivost in utrujenost. Za vse to organizem nujno potrebuje počitek. »Da bi organizem lažje izločil zaužiti alkohol in zmanjšal posledice zaužitega alkohola, si lahko pomagamo z gibanjem na svežem zraku, pitjem vode in uživanjem dovolj vitaminov,« priporoči zdravnica.

Alkohol ugaša alarme

Tiste, ki prepogosto pregloboko pogledajo v kozarec, pa zdravnica opozarja, da lahko občasno pitje neopazno preraste v tvegano pitje, ki ga spremljajo resne težave. »Najvarnejša in najbolj zdrava je gotovo abstinenca, tvegano pitje pa se pri moškem začne s povprečno zaužitimi 14 enotami alkohola na teden, pri ženski pa s 7 enotami. Enota je šilce žganja ali deciliter vina ali malo pivo,« pojasni Kopčavar-Gučkova. Tvegano je tudi pitje, če moški ob posamezni priložnosti zaužije več kot tri, ženska pa več kot dve enoti alkohola. Kdor bi rad preveril svoj vzorec pitja, naj se obrne na spletni naslov nalijem.si, ki na vprašanje, zakaj so ljudje pripravljeni prenašati neprijetne posledice pitja, ponuja odgovor družinske terapevtke Veronike Podgoršek: »Človek se ne opija ali drogira zato, ker bi mu to bilo ravno prijetno; s tem blaži svojo stisko. Kljub temu je tak način destruktiven, uničevalen.«

Alkohol ugaša alarme, za nekatere deluje antidepresivno, pomirjujoče..., a so vsi ti učinki zelo kratkotrajni, sledijo pa precej dolgotrajnejše negativne posledice. Posledice vožnje pod vplivom alkohola ali izbruha nasilja v družini iz istega vzroka lahko posameznika označijo za vse življenje in so nepopravljive, še opozarja mag. Nena Kopčavar Guček.