Američani so se lotili študije, v kateri so s pomočjo zanimivih ugotovitev praktične narave dopolnili lestvico najbolj priporočljivih živil pri posameznih motnjah. Tako na primer solata, zelje in kivi vplivajo na kožo, da postane gladka in sijoča, testenine pomagajo premagovati stres in pospešujejo sprostitev, mleko pomirja itd.

Hkrati prehranski strokovnjaki pozivajo, naj poskrbimo, da bomo doma, v družini, v šoli, med prijatelji in sorodniki začeli upoštevati pravila pravilnega, zdravega, koristnega in organizmu prijaznega prehranjevanja. Za začetek lahko svoje domače navdušite za strategijo ne preveč zahtevnih in napornih korakov, ki predstavljajo učinkovito pomoč na poti do zdravih prehrambnih navad:

V usta sodijo le manjši grižljaji. Vsak zalogaj je treba dobro prežvečiti (od 20- do 30-krat ) in ga premešati s slino, preden ga pogoltnemo. Naslednji zalogaj pa pride na vrsto šele, ko ne čutimo več okusa po prejšnjem.

Pijmo le s popolnoma praznimi usti, tako ne bomo po nepotrebnem zalivali in poplakovali ter požirali zalogajev premalo zmletih in navlaženih ali celo neprežvečene hrane.

Med jedjo pijmo čim manj. Večino tekočine je najbolje zaužiti 10–30 minut pred obrokom ali po njem oziroma med dvema obrokoma.

V posameznem obroku zaužijmo le toliko hrane, kolikor jo lahko prebavimo, kar pomeni, da jemo le, dokler čutimo, da smo še lačni.

Kadar se nam mudi, smo preobremenjeni – v stresu ali čustveno oziroma telesno prizadeti, jejmo počasi in umirjeno, lahko tudi manj kot običajno.

Poskrbimo, da bodo živila ravno prav kuhana (pečena) – raje malce premalo kot preveč. Razkuhana hrana je močno osiromašena in neredko tudi težje prebavljiva.

Izogibajmo se cvrtja v velikih količinah maščobe in dolgega pečenja hrane.

Uživajmo čim več sveže, surove hrane.

Privoščimo si pogoste majhne obroke, razporejene skozi ves dan.

Uživajmo v hrani in se je veselimo.

Med obrokom poskrbimo za mirno in urejeno okolje, blagodejno družbo ter prijetno vzdušje in dobro razpoloženje.

Ne povezujmo hrane in družabnosti. Družimo se lahko tudi ob klepetu, na sprehodu ali ob delu. To pomeni, da žlico in vilice lahko učinkovito nadomestimo s svinčnikom, pletilkami, loparjem, kolesom, drsalkami, ipd. man