Tina Maze je drugič v svoji karieri na velikem tekmovanju osvojila kolajno že na prvi končni odločitvi. Na superveleslalomu je na domačem terenu Lindsey Vonn ugnala veliko ameriško tekmico, kar pa ni bilo dovolj za ubranitev naslova svetovne prvakinje. Tri stotinke je bila namreč hitrejša Anna Fenninger. Scenarij je bil podoben kot pred petimi leti v Vancouvru, kjer je Korošica na superveleslalomu osvojila svojo prvo olimpijsko kolajno. Tedaj je prav tako ugnala Lindsey Vonn, toda obe skupaj je premagala Avstrijka Andrea Fischbacher.

»Pogoji so bili zelo težki, meni pa je v njih uspela super vožnja. Proga v Beaver Creeku je zelo zahtevna, do nje pa čutim veliko spoštovanja. Počutim se odlično,« so bile prve besede aktualne superveleslalomske podprvakinje Tine Maze, ki se je sprva, ko je pridrvela v cilj, ustrašila, da je kaj narobe. V ciljni strmini je vladala popolna tišina, kar je bila posledica dejstva, da je Tina Maze ugnala domačo matadorko Lindsey Vonn. »V cilju se ni takoj videlo, da sem prevzela vodstvo. Ko sem videla, da sem prehitela Lindsey Vonn na njenem terenu, sem bila srečna. To mi je pred tekmo pomenilo največji izziv. Imeli sva enakovredno pogoje, medtem ko je imela Anna Fenninger na progi več sonca, posledično pa si je nabrala večjo prednost v zgornjem delu. Nekaj grenkega priokusa ob zaostanku treh stotink gotovo je, a na te stvari gledam tako, da se ti ob koncu kariere vselej povrne. Na olimpijskih igrah v Sočiju sem na veleslalomu ugnala Anno Fenninger za nekaj stotink, tokrat je ona mene,« je nadaljevala Črnjanka ter zaključila: »Od mene je padlo veliko breme. Predvsem po ponesrečenih dveh tednih v Cortini d'Ampezzo in St. Moritzu.«

Da je uvodna končna odločitev svetovnega prvenstva ohranila nekaj bližnje preteklosti z zadnjega SP v Schladmingu, se je pokazalo na začetku, ko so morali organizatorji zaradi močnih sunkov vetra prestaviti start za pol ure ter postaviti startno hišico dobrih 100 metrov višinske razlike nižje. Kljub temu je bila prva končna ženska odločitev zanimiva ter tehnično zahtevna, za kar zna vselej poskrbeti avstrijski trener Roland Assinger. Njegova postavitev sicer ni imela toliko pasti kot pred dobrim tednom v St. Moritzu, ko je na superveleslalomu odstopilo več kot deset tekmovalk. Kljub temu sta davek odstopa s tveganima vožnjama plačali prav izkušeni Assingerjevi varovanki Nicole Hosp in Elisabeth Görgl, sicer članici elitne superveleslalomske sedmerice.

»Tina je odpeljala odlično. Tekmovala je v izjemno težkih razmerah, saj je v času njenega smučanja v zgornjem delu močno pihalo. Zelo sem zadovoljen, ker je Tina smučala tako, kot smo se dogovorili, ker je pokazala, da je težke razmere ne vržejo s tira. Stotinke včeraj niso bile na njeni strani, a verjamem, da se bodo v času prvenstva obrnile tudi njej v prid,« je superveleslalomski neboleč poraz Tine Maze v primerjavi z zadnjim SP ponosno ocenil trener Valerio Ghirardi.

»Nekatere dele proge sem presmučala daleč pod svojimi sposobnostmi. Žal. Znam smučati bolje, kar sem v Beaver Creeku pokazala v preteklosti ter tudi v St. Moritzu na generalki pred prvenstvom. Pihal je močan veter, ki je krojil razpored, vidljivost pa je bila dobra,« je svoj nastop opisala Ilka Štuhec, ki je branila šesto mesto s superveleslaloma z zadnjega SP v Schladmingu.

Lindsey Vonn je dejala, da je imela na progi izjemno težke razmere ter da je v danih okoliščinah progo presmučala zelo dobro. »Vsaka kolajna z največjega tekmovanja je nekaj posebnega. Želim si, da bi bile v petek na smuku za vse tekmovalke enake razmere,« je sklenila bronasta Američanka, ki jo je v cilju bodril izbranec Tiger Woods. Njen nastop je prvič v živo na svetovnih prvenstvih prenašala ameriška televizija, kar vsaj na papirju kaže na večjo priljubljenost alpskega smučanja čez lužo.

Superveleslalom za ženske: 1. Fenninger (Avs) 1:10,29, 2. Maze (Slo) + 0,03, 3. Vonn (ZDA) + 0,15, 4. Hütter (Avs) + 0,26, 4. Rebensburg (Nem) + 0,78, 6. Weirather (Lie) + 1,03, 7. Gut (Švi) + 1,28, 8. Kling (Šve) + 1,47, 9. Mancuso (ZDA) + 1,65, 10. Curtoni (Ita) + 1,68, 17. Štuhec + 2,20, 27. Brodnik (obe Slo) + 3,96.