Tri mesece pred vrhuncem reprezentančne hokejske sezone, ko bo na Češkem potekalo svetovno prvenstvo skupine A, bo slovenska vrsta jutri začela tridnevni turnir evropskega izziva na Dunaju. V času prve obletnice premiernega nastopa Slovencev na olimpijskih igrah v Sočiju bo to uvodni reprezentančni preizkus v koledarskem letu 2015. Nasprotniki bodo Avstrija, Slovaška in Italija.

Selektor Matjaž Kopitar je na včerajšnjih dveh treningih na Bledu zbral sedemnajst igralcev. Zaradi bolezni se zbora ni udeležil Anže Kuralt, ki bo danes morda vendarle med potniki v Avstrijo, medtem ko so imeli Rok Tičar, Žiga Jeglič, Gašper Krošelj, Žiga Pavlin in Jan Urbas še včeraj tekme v klubih in se bodo moštvu pridružili na prizorišču turnirja. Reprezentanca je deloma pomlajena, a Kopitar pravi, da je ravno v tem smisel tovrstnih pripravljalnih tekem. »Zdaj imate priložnost. Zgrabite jo,« sporoča mladim hokejistom.

Slovenski selektor je zadnji mesec dni preživel v ZDA, kjer je med drugim že četrtič prisostvoval ekshibicijski tekmi vseh zvezd v NHL, zato je komunikacijo z reprezentanti že po običaju vodil njegov pomočnik Nik Zupančič. Da reprezentanca na dunajskem turnirju ne bo nastopila v popolni postavi, Kopitar pripisuje poškodbam v času napornega tekmovalnega ritma, povrhu pa si tudi klubski menedžerji prizadevajo, da hokejisti v času premora ne bi zapustili klubskega okolja. »Na treh treningih pred prvo tekmo nam ne bo uspelo veliko postoriti, a tako je vsakič. Po drugi strani je res, da igralci poznajo sistem dela, zato je več pozornosti namenjene malenkostim,« pravi Matjaž Kopitar.

Slovenija bo že jutri zvečer odigrala hokejsko klasiko z gostitelji turnirja Avstrijci. Čeprav v slovenskem taboru pravijo, da so že malo siti sosedskih obračunov, je statistika medsebojnih tekem v zadnjih letih, odkar je na selektorskem mestu Kopitar, prepričljivo na njihovi strani. Zanimivo bo opazovati, ali bo turnir na Dunaju pritegnil več pozornosti občinstva kot nedavni v Innsbrucku pred poldrugim letom, ko pravega hokejskega utripa na tribunah ni bilo. Koliko komercialnega interesa vlada za tridnevno dogajanje v dvorani Alberta Schulza, pa razkriva podatek, da bodo Avstrijci v televizijskem prenosu spremljali le tekme domače vrste.

Največja neznanka pred začetkom turnirja je Slovaška, ki bo na Dunaj prispela z drugorazredno postavo. Nosilci igre bodo namreč nastopali na močnem domačem turnirju v Banski Bistrici proti Švici in Nemčiji, zato so se Slovaki odločili, da bodo priložnost na Dunaju zaupali le igralcem do 25. leta starosti. Na seznamu ni niti enega hokejista, ki je slovaške barve branil na lanskih olimpijskih igrah. Za primerjavo – Slovenija bo imela na voljo šestnajsterico iz Sočija, zato bi se morala na Dunaju potegovati za končno turnirsko zmago in nadaljevati utečen sistem igre, ki ga prikazuje v zadnjih letih.

Kopitar si je tudi že zamislil program priprav pred majskim svetovnim prvenstvom. Reprezentanti se bodo zbrali 1. aprila in do začetka šampionata odigrali prijateljske tekme z Japonsko, Avstrijo in Madžarsko, čeprav bi se Kopitar želel pomeriti še s katero izmed bolj uglednih moštev. »O tem sva se malo prej pogovarjala z Nikom Zupančičem. Dvanajsterica najboljših reprezentanc sveta ima zaprt krog. Nik jim je razložil, da v ta rang v tem trenutku sodi tudi Slovenija, vendar nas ne jemljejo resno. Upal sem, da se bom lahko dogovoril za tekmo s Kanado, vendar mi ni uspelo. Moramo vedeti, da nimamo toliko denarja, da bi Američane in Kanadčane zvabili v Ljubljano, kot je to uspelo Avstrijcem. Nekateri se obnašajo zelo arogantno, ko se sploh ne javijo. V najtesnejših pogovorih smo bili s Švedi, a je dogovor padel v vodo,« je razpredal Kopitar.

Seznam Slovenije za dunajski turnir, vratarji: Kristan, Gračnar, Krošelj, branilci: Gregorc, Vidmar, Repe, Pavlin, Pretnar, Podlipnik, Selan, Logar, napadalci: Jeglič, Tičar, Pešut, Razingar, Goličič, Kuralt, Ograjenšek, Urbas, Pance, Verlič, M. in D. Rodman.