Seveda bi se telekomunikacijski operater lahko previdno ognil Gornjemu Cerovemu in ga na svojem zemljevidu Slovenije označil kot drobno sivo piko brez mobilne telefonije. A kaj ko se je v vasi zbrala menda še večja skupina vaščanov, ki podpisujejo peticijo za oddajnik in zahtevajo boljši signal čim prej. Od vaškega spora je dvignil roke tudi sam Bog: vaški župnik si o zadevi ne upa spregovoriti.

Včeraj sem v Dnevniku prebral zelo poučno 135. nadaljevanje zgodbe o parkirnih tegobah v velikem ljubljanskem blokovskem naselju (pozor, razkritje: tudi sam živim tam). Stisko s parkirnimi prostori po novem (drugič) rešujejo z zapornicami, ki omejujejo vstop avtomobilom v naselje, stanovalci za sorazmerno zmerno plačilo lahko dobijo kartice, ki omogočajo prehod. Rezultat: parkirnih prostorov je še vedno veliko premalo. In seveda, stanovalci so na okopih: prvi čez dan občudujejo prazna parkirišča, ker na njih ni več študentov z bližnjih fakultet, drugi ponoči odstranjujejo zapornice. Prvi grozijo s tožbami zaradi vandalizma, drugi s tožbami zaradi motenja posesti. Od spora je dvignil roke tudi sam ljubljanski župan: sam je prvi postavil zapornice v naselju, a je hitro obupal in se raje lotil državne strankarske politike.

Ob teh silnih peticijah in sporih okoli oddajnikov, baznih postaj (saj ni res, pa je: premoremo celo Vseslovensko iniciativo proti baznim postajam v naseljih!), parkirišč, zapornic, obvoznic, vetrnih elektrarn in kar je še podobnih usodnih dilem, se zdita kar nekako nebogljeni peticija uglednih ekonomistov in njihovih somišljenikov proti privatizaciji in protipeticija drugih uglednih ekonomistov in njihovih somišljenikov za taisto privatizacijo. Želite dokaz, kako resno jemljemo privatizacijo: inšpektor za kulturo in medije žuga s kaznijo organizatorjem nedavne okrogle mize za tuje investitorje, ker je ta potekala v angleščini. Me prav zanima, kateri inšpektor bi si upal zaradi česar koli kaznovati kakšno resno civilno iniciativo, od katere sta še vsemogočna Bog in ljubljanski župan dvignila roke?

Sam bi ob tej priliki predlagal, da začnemo podpisovati peticijo proti vsesplošni blaznosti. A bi zagotovo takoj nastala protipeticija. In vprašanje je, katera bi zbrala več podpisov.