Uporabo omenjene tehnologije je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa podprlo 382 poslancev, 128 jih je bilo proti.

Po zeleni luči v spodnjem domu bo o tem vprašanju še ta mesec odločal še zgornji dom parlamenta, lordska zbornica. Če bo tudi ta odobril postopek, na Otoku znan pod imenom »otrok treh staršev«, ga bo Velika Britanija legalizirala kot prva na svetu. Prvi otroci treh staršev bi lahko prišli na svet prihodnje leto.

Pomagali bodo lahko okoli 150 parom letno

Na ta način bodo po pisanju britanskega BBC lahko pomagali okoli 150 parom letno oz. materam kot je Britanka Sharon Bernardi, ki ima mitohondrijsko bolezen in je zaradi tega izgubila že sedem otrok.

Postopek, ki so ga razvili znanstveniki z univerze v Newcastlu, poteka tako, da mati oz. ženska, ki ima katero od mitohondrijskih bolezni in si želi otroke, priskrbi svoj genski material, ki ga v laboratoriju izločijo iz ene same celice. Druga ženska, ki nima mitohondrijskih bolezni, prispeva jajčece, ki mu odstranijo jedro. Edini genski material v celici donatorke je tako v mitohodrijih.

Jedro iz jajčeca matere nato vstavijo v jajčece donatorke ter to oplodijo s spermo očeta. Oplojeno celico nato vstavijo v maternico matere, tako kot pri običajni umetni oploditvi.

»Otrok treh staršev«

Mitohondriji so membranske strukture, ki služijo celičnemu dihanju in so v celicah glavni vir energije. Imajo svoj DNK, ki ne vpliva na lastnosti, kot je videz. Okvarjeni mitohondriji, ki jih otrok lahko podeduje samo po materi, lahko povzročijo okvare možganov, atrofijo mišic, odpoved srca in slepoto.

S postopkom »otrok treh staršev« ima otrok 0,1 odstotek DNK ženske, ki je donirala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije, še pojasnjuje BBC.

»Igrate se Boga!«

Vprašanje legalizacije postopka je v Veliki Britaniji sprožilo burne razprave, visoki cerkveni predstavniki pa so pozvali k ustavitvi postopka za legalizacijo. Nasprotniki postopka znanstvenikom očitajo, da se igrajo Boga.

A profesor Doug Turnbull z univerze v Newcastlu očitke zavrača in poudarja, da je poglaviten namen raziskav pomagati »popraviti način delovanja celičnih baterij (mitohondrijev) pri otrocih mater s podobno okvaro celičnih baterij - nič več, nič manj«, poroča nemški Deutsche Welle.