»Znanost je jasna: Zemlja je okrogla, nebo je modro in cepiva delujejo. Zaščitimo vse otroke. Stara mama najbolje ve,« je na Twitterju zapisala Hillary Clinton, ki je lani prvič postala babica. Clintonova je dejstvo, da bo stara mama in potem, ko je postala, to večkrat uporabila v kampanji za demokratsko stranko.

Vprašanje cepljenja je postalo politično, kljub temu da obstajajo dokazi, da cepiva ne povzročajo avtizma. Senator iz Kentuckyja Rand Paul se je spraševal glede varnosti cepiv, saj je slišal »že veliko tragičnih primerov popolnoma normalnih otrok, ki so po cepljenju zboleli za hudimi duševnimi boleznimi«. »Ne trdim, da so cepiva slaba. Mislim, da so dobra. A starši bi zagotovo morali imeti več besede pri tem,« je pojasnil.

Guverner v New Jerseyju Chris Christie je med intervjujem priznal, da je svoje otroke cepil. »Starši bi morali imeti več besede pri tem. Ravnotežje pa mora določiti država,« je pojasnil. Nekdanja izvršna direktorica Hewletta-Packarda Carly Fiorina, ki naj bi razmišljala o kandidaturi za predsedniško mesto leta 2016, je za Buzzfeed pojasnila, da sicer meni, da je cepljenje proti ošpicam smiselno, vendar bi odločitev o cepljenju morali sprejeti starši (in ne država).

Republikanec, ki je zagovarja cepiva

Priznani nevrokirurg Ben Carson – tudi eden izmed potencialnih republikanskih predsedniških kandidatov – je za razliko od svojih strankarskih kolegov zagovarjal obvezno cepljenje. »Določene nalezljive bolezni smo s pomočjo cepljenja iztrebili, zato ne bi smeli dovoliti, da se vrnejo. Orodij, da jih iztrebimo, ne bi smeli zanemariti zaradi filozofskih, verskih ali drugih razlogov,« je pojasnil za Buzzfeed.

»Razumem, da so nekatere družine v določenih primerih zaskrbljene glede stranskih učinkov cepljenja,« je za NBC News dejal aktualni predsednik Barack Obama. »A znanstveni dokazi so, saj veste, precej neizpodbitni.«

Tako Obama kot Clintonova sta od leta 2008 spremenila svoji mnenji glede cepljenja. Barack Obama je takrat dejal, da znanost ni »dokončna«, Clintonova pa je na vprašalnik o cepljenju napisala, da je »pripravljena vložiti denar v raziskave avtizma – tudi v preiskavo možnosti, da je za avtizem krivo cepljenje«.