Brez umetnikovega podpisa in dokumentacije

Kipa mlajšega in starejšega moškega sta visoka približno en meter, po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pa naj bi bila edina ohranjena Michelangelova bronasta kipa na svetu. Po besedah Victorie Avery z oddelka za uporabne umetnosti Muzeja Fitzwilliam sta izjemno močni in očarljivi deli, ki si zaslužita podrobnejšo študijo.

Kipa sta bila sicer ob popisu v 19. stoletju pripisana Michelangelu, a so strokovnjaki to več kot stoletje zavračali. Kipa nista nosila umetnikovega podpisa, poleg tega ni bilo nobene dokumentacije.

To se je spremenilo lani jeseni, ko je upokojen profesor umetnostne zgodovine Univerze v Cambridgeu Paul Joannides kipa povezal z detajlom na risbi iz 16. stoletja, ki jo hrani Muzej Fabre v francoskem Montpellierju. Risbo je izdelal eden od Michelangelovih učencev, ki je sicer izdelal kopije več pozneje izgubljenih risb svojega učitelja. V kotu ene od risb je Joannides našel mladeniča, ki jezdi panterja.

Po stilu in anatomiji blizu Michelangelovim delom

Podrobnejša študija kipov je pokazala, da sta po stilu in anatomiji blizu Michelangelovim delom iz obdobja med letoma 1500 in 1510, strokovna analiza pa kaže, da naj bi tudi bronasta kipa jezdecev panterjev nastala v tem času.

Čeprav je znano, da je italijanski umetnik izdelal več kipov v bronu, je dolgo veljalo prepričanje, da nobeden od njih ni ohranjen. Michelangelo je izdelal tudi bronastega Davida, pomanjšano verzija znamenitega marmornatega Davida, ki pa je izginil v času francoske revolucije.

Kot še piše AFP bosta bronasta kipa jezdecev panterjev do avgusta razstavljena v Muzeju Fitzwilliam v Cambridgeu.