Kako so lahko bosanski politiki v slabih dvajsetih letih pozabili, kaj je v bosanskem primeru povzročilo nenadzorovano tovorjenje orožja prek bosanskih planin. Kaj morda ne vedo, da si bodo s to prodajo, vredno bolšjega sejma v Tuzli, umazali roke z ukrajinsko krvjo? Ali niso na koži svojega naroda občutili, da več orožja pomeni samo še hujšo bratomorno vojno? Imajo morda spomin zlate ribice in se ne spomnijo več, kako so po Bosni v devetdesetih letih hrumeli in smrt sejali od bog si ga vedi kod privlečeni raketni sistemi 2K12 kub, topovi M 48 (130 mm), protioklepne rakete 9K111 fagot in avtomatske puške AK 101. Resda je vse to železje, priznava kremeljski tiskovni predstavnik, ruske izdelave in je po nekem naključju prišlo v srbske roke, ampak menda ne pričakujejo v BiH, da bodo v Moskvi vedeli za vsak kos orožja, kam ga je kdo odnesel in za kaj ga je uporabil. Je pa sveta resnica, da je bilo izdelano izključno v miroljubne namene in zgolj za preprečevanje vojnih konfliktov, kjer koli se pojavijo na tem svetu.

To, kar namerava narediti Sarajevo, pa je zgolj v funkciji hitrega zaslužka na ukrajinski muki in je dolivanje olja na ogenj, ki bo zajel ne samo to namučeno državo, ampak tudi širšo regijo, je pesnil v slogu Puškina portparol z Rdečega trga. Če Bosna misli resno poslati Kijevu teh nekaj zabojev pušk in streliva, bo morala Rusija zaradi zagotavljanja ravnovesja poslati ukrajinskim separatistom nekaj najnovejših tankov T 72, letal mig 29, raketnih sistemov iskander in večcevnih raketometov. Pa imamo spiralo smrti! Danilo se je že, a tiskovni predstavnik je pisal in pisal vedoč, da je od njega odvisen mir v Ukrajini.

Bosna se obnaša neodgovorno, kajti samo Rusija lahko nesebično in uravnovešeno zagotovi nemoteno oskrbo z ruskim orožjem in njegovo servisiranje. Poglejmo večcevni raketni sistem BM 21 grad. Imajo ga v več kot 50 državah. Z njim nasprotnike mlatijo tako Iračani kot sirska vojska, Kurdi in pripadniki Islamske države. Kalašnikovke uporabljajo v 120 državah, letala mig v 40, tanke v 30 in vsi so izjemno zadovoljni. Tudi s cenami, saj revne države in uporniške skupine dobijo velike popuste in obročno odplačevanje. Da Moskvo, nasprotno od Bosne, zanima svetovni mir, ne pa zaslužek, dokazuje podatek, da je lani prodala za samo 13,2 milijarde evrov orožja in bi več zaslužila z izvozom kaviarja in lesenih babušk. Zato, je na koncu zapisal kremeljski uradnik, bo Moskva, da bi ohranila svetovni mir, ustavila dobavo plina Bosni, če se ne odpove tej umazani raboti. No, pa da vidimo, kakšen vic bosta iz tega naredila Mujo in Haso.