Vitomir Pretnar je za vodjo občinske uprave prišel s finančnega ministrstva, kjer je bil šef kabineta takratnega ministra Križaniča. Pretnar se zdaj vrača na finančno ministrstvo, a ne na isto delovno mesto. »Osnovna naloga direktorja občinske uprave je, da zaposleni v občinski upravi svoje delo opravljajo učinkovito in v skladu z jasno določenimi usmeritvami in cilji vodstva občine. Moja odgovornost pa je, da to zagotovim. Ker se je najino videnje teh usmeritev in ciljev, predvsem pa načinov, kako te cilje zasledovati, vedno bolj razlikovalo, je prišlo do odločitve, da Vitomirja Pretnarja razrešim,« je v izjavi za javnost zapisal Mencinger.

Preveč odprt za javnost?

Konkretnih vzrokov za razrešitev tudi Pretnar ni izvedel, domnevno sta se razhajala predvsem pri tem, da je bil Pretnar vedno na voljo javnosti (tudi novinarjem), kar pa ni bilo všeč Mencingerju. Pretnar je župana tudi opozarjal na dosledno izvajanje proračunskih obveznosti, najbolj pa sta se menda sprla lani, ko je skupina Ejga – za lepše Jesenice na lastno pest v okviru akcije polepšanja mesta risala narcise po Jesenicah in je Mencinger to pred volitvam želel ustaviti, Pretnar pa je temu nasprotoval oziroma proti temu početju ni želel »uradniško« ukrepati.

Za zdaj še ni znano niti to, kdo bo vršilec dolžnosti, kaj šele novi direktor jeseniške občinske uprave. Dejstvo je, da ima župan Mencinger v občinskem svetu precej težav z večino, njegova SD ima manj svetnikov kot načelno koalicijska SMC Mihe Rebolja ali opozicijska Za lepše Jesenice Ahmeda Pašića. Ta kadrovska poteza bi bila tako lahko tudi del političnih kupčkanj in iskanja zavezništev.

Prejšnji teden je namreč prišlo še do ene pomembne kadrovske zamenjave. Direktorja jeseniškega komunalnega podjetja Jeko-In Ivana Hočevarja, ki mu je sicer potekel mandat, je zamenjal dosedanji pomočnik Uroš Bučar. Po naših informacijah sicer ta menjava nima kakšnega političnega predznaka. Bučar je svojo funkcijo nastopil s prvim februarjem. Hočevar naj bi se sicer na to mesto prijavil (včeraj za komentar ni bil dosegljiv), a naj bi oddal nepopolno prijavo. Menda ni vložil potrdila o vodstvenem položaju. Pa čeprav je bil dosedanji direktor podjetja ter nekdanji direktor občinske uprave v Kranju...